Oficiali de la Casa Alba au anuntat ca presedintele american Donald Trump este dispus sa promulge legea care inaspreste sanctiunile vizand Rusia, dupa ce liderii Senatului si ai Camerei Reprezentantilor au ajuns la un acord in acest sens, relateaza Reuters.

Sustinem punctul in care se afla in prezent legislatia si vom continua sa lucram cu Camera Reprezentantilor si cu Senatul pentru a implementa sanctiunile dure vizand Rusia, pana cand situatia din Ucraina va fi rezolvata, iar in prezent cu siguranta nu este”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders.

Un oficial de la Casa Alba a declarat ca opinia administratiei privind legea a evoluat dupa ce au fost facute unele schimbari inclusiv prin adaugarea de sanctiuni vizand Coreea de Nord.

Potrivit oficialului, administratia „sustine directia in care se indreapta proiectul de lege, dar nu isi va spune clar cuvantul pana cand nu va exista o lege finala, fara a mai fi facute modificari”.

Noul director de comunicare ale lui Trump, Anthony Scaramucci, a declarat ca presedintele nu s-a decis inca daca va semna sau nu textul. “Cred (…) ca va lua o decizie in curand”, a spus Scaramucci.

Camera Reprezentantilor ar urma sa voteze initiativa marti. Legislatia ii cere presedintelui sa prezinte Congresului un raport privind eventuale propuneri de actiuni care sa “modifice semnificativ” politica SUA fata de Rusia, inclusiv reducerea sanctiunilor sau returnarea proprietatilor din Maryland si New York confiscate de administratia Barack Obama in decembrie.

Congresul are apoi la dispozitie 30 de zile pentru audieri si pentru a vota modificarile.

Prin proiectul de lege, atat republicanii, cat si democratii incearca sa pedepseasca Rusia pentru anexarea Crimeei, in 2014, precum si pentru ingerinta in alegerile prezidentiale din SUA, din 2016. Presedintele rus Vladimir Putin respinge orice acuzatii de interferenta vizand procesul democratic american de anul trecut.

Analistii sustin ca o intelegere bipartizana intre democrati si republicani indica determinarea Congresului pentru a mentine o atitudine ferma impotriva Rusiei, in ciuda parerilor personale ale presedintelui Trump.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Presedintele ar putea sa blocheze prin veto o asemenea legislatie, dar o asemenea actiune ar alimenta ingrijorarile cu privire la atitudinea sa prea prietenoasa vizavi de Kremlim.

Pe de cealalta parte, daca presedintele republican semneaza legislatia, atunci va gira o serie de sanctiuni pe care le-a criticat public, dupa ce a promis in campanie o relatie mai buna intre Washington si Moscova.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.