20 dintre membrii Camerei Reprezentantilor au lansat o motiune de cenzura impotriva presedintelui american, Donald Trump. Gestul simbolic exprima virulenta opozitiei fata de miliardarul american, devenit presedinte cu sase luni in urma. 

”Este o incercare de interventie politica”, a declarat miercuri democratul Steve Cohen, prezentand motiunea democrata, al carei text pune in discutie capacitatea lui Donald Trump de a conduce Statele Unite, noteaza News.ro.

Potrivit legislatiei SUA, presedintele nu poate fi destituit din functie decat in cadrul unei proceduri, ce implica voturi in ambele camere ale Congresului. In sistemul prezidential, o motiune de cenzura nu are efect.

Republicanii au majoritatea in ambele Camere, iar, in cazul in care se formuleaza vreo motiune, Camera Reprezentantilor o va respinge sau va impiedica organizarea unui vot.

Cu toate acestea, Steve Cohen considera ca acest gest are importanta simbolica. Democratii il acuza pe Trump de incalcarea Constitutiei prin acceptarea unor plati straine in hotelurile sale si destituirea din functie a directorului FBI James Comey, din cauza anchetei care se refera la o complicitate intre echipa sa de campanie si Rusia.

”Presedintele nostru submineaza cu buna stiinta principiile insele ale statului nostru, iar Congresul republican ii gaseste scuze, ca si cum comportamentul lui ar fi normal”, a declarat democrata Judy Chu.

Democratii alesi au depus o rezolutie, care a fost ignorata de sefii republicani. Acestia aveau in vedere lansarea unei proceduri de destituire a presedintelui ales cu sase luni in urma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.