Medicul ortoped Gheorghe Burnei, acuzat de mai multe fapte de luare de mita si aflat sub control judiciar, a aratat, marti, in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca el nu a cerut nimanui nimic si ca parintii i-au oferit bani din proprie initiativa, iar acum este oprit pe strada de parinti care-i cer sa le opereze copiii. El a mai spus ca de trei saptamani are posibilitatea sa profeseze in clinici private, dar nu poate lucra acolo pentru ca nu sunt conditii si le-a cerut judecatorilor sa ii permita sa se intoarca la vechiul loc de munca si la activitatea didactica, altfel neavand cum sa se intretina.

Avocatul acestuia a aratat in instanta ca medicul a incercat sa isi exercite profesia in clinici private, in conditiile in care sute de fosti pacienti ai sai sunt trecuti pe liste de asteptare de sapte luni. "Sute de pacienti de la Spitalul de Copii Marie Curie au ramas pe lista de asteptare de 7 luni. In lumina deciziei recente a Curtii Constitutiionale, nu mai putem vorbi de 22 de infractiuni de luare de mita, ci doar de una. Medicul Burnei nu mai poate influenta martorii, declaratiile acestora sunt inregistrate video si sunt depuse la dosar. Cerem modificarea conditiilor controlului judiciar, in sensul de a i se permite exercitarea profesiei intr-un spital de stat, in conditiile in care acesta nu poate sa isi exercite nici profesia de profesor universitar. Numarul de medici ortopezi pediatrici din Romania este redus si s-a diminuat mult ecoul social al faptelor initiale”, a sustinut avocata Eliza Ene Corbeanu.

In replica, procurorul de sedinta a apreciat ca se impune respingerea cererii, reintoarcerea lui Burnei la Spitalul Marie Curie fiind o jignire pentru fostii sai colegi de spital. El a mai spus ca medicul nu se poate intoarce in locul in care s-au comis faptele de luare de mita ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

In ultimul cuvant, Gheorghe Burnei a spus ca toata activitatea sa s-a desfasurat in sprijinul copiilor care nu gaseau in Romania rezolvare la problemele lor medicale. "Dupa aceste operatii, parintii aveau o exuberanta si veneau... Nu am conditionat actul medical. Parintii au venit din proprie initiativa si au lasat acei bani acolo. Nu am cerut nimic de la nimeni. Nu am facut rau nimanui. Toti banii aia lasati acolo nu i-am folosit eu. Nu am luat nimic acasa. Puteam sa ma duc in sistemul privat sau in strainatate si n-am facut-o. Acum m-am trezit cu o avalansa de procese. Am adus economii la Casa de Asigurari de Sanatate de milioane de euro. De 7 luni nu am tinut cursuri pentru studenti. Nu mai am activitate, nu pot sa ma mai intretin. N-am gasit un loc unde sa-mi desfasor activitatea. De trei saptamani mi s-a dat voie sa lucrez in spitale private, dar acolo nu sunt conditii”, a aratat Burnei.

Citeste si:
Decizie finala: Gheorghe Burnei nu se poate intoarce in sala de...
Decizie finala: Gheorghe...

El a completat decalaratia si a precizat ca daca avea spirit intreprinzator ar fi acumulat pana acum milioane de euro si ca nu mai stie ce sa faca deoarece este asaltat, inclusiv pe strada si in parcuri, de parinti care-i cer sa le opereze copiii.

Judecatorul George Matei a ramas in pronuntare pe cererea lui Burnei, iar decizia Curtii de Apel Bucuresti ar urma sa fie definitiva.

Cazul Gheorghe Burnei

Saptamana trecuta, fiul profesorului Gheorghe Burnei, dr Cristian Burnei, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca, din 19 iulie, tatal lui acorda consultatii in Centrul Medical Gral, medicul avand interdictie sa lucreze in unitati sanitare publice dupa ce a fost acuzat de luare de mita. Gral Medical a dezmintit informatiile legate de posibila colaborare cu medicul Gheorghe Burnei, neavand nici sectie de Ortopedie in care acesta ar putea sa activeze. Aceasta, desi initial fondatorul clinicii afirmase ca exista un acord de principiu referitor la colaborarea cu medicul Burnei.
Citeste si:
Bariatria: Despre operatie si beneficii
Bariatria: Despre operatie si...

Medicul Gheorghe Burnei a fost retinut in 10 decembrie 2016 de catre procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, care au cerut instantei arestarea preventiva a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mita. Tribunalul Bucuresti a respins arestarea preventiva, medicul fiind plasat atunci in arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar.

Medicul Burnei: fapte de luare de mita si experimente medicale

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au aratat, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca, in perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins si a primit de 15 ori mita de la parintii unor copii internati la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia intre 50 de lei si 1.350 de euro.
Citeste si:
Loredana Groza a dezvăluit secretul tinereții sale. Artista susține...
Loredana Groza a dezvăluit...

Anchetatorii sustin ca Gheorghe Burnei ii obliga pe parintii copiilor operati de el sa cumpere proteze de la firma Argonmed, care in schimb ii platea vacantele cu familia in strainatate si deplasarile la congrese. Burnei folosea atat proteze omologate, cat si dispozitive medicale pe care le folosea in experimente pe copii, ce erau confectionate artizanal de cunostinte ale medicului de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii, potrivit procurorilor.

"In categoria experimentelor pe copii sunt incluse si interventiile chirurgicale efectuate cu oase de vita fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii in referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care ii opera tesut osos si ligamente, fara a cere acordul parintilor, si le tinea in congelatorul unui frigider din unitatea sanitara, in care erau pastrate alimente si bauturi alcoolice. Tesuturile, desi au fost pastrate in conditii improprii si nu au fost verificate bacteriologic si viral, au fost transplantate altor copii, iar cele gasite la perchezitii urmau sa fie folosite la alte interventii chirurgicale.

Citeste si:
Oana Zăvoranu, adevărul despre intervențiile estetice: „Mai multe...
Oana Zăvoranu, adevărul...

Din datele existente pana in prezent in dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi facut experimente pe copii in peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Conform anchetatorilor, exista indicii ca Gheorghe Burnei ar fi savarsit infractiuni contra vietii si integritatii corporale sau sanatatii, in care victimele sunt minori aflati anterior intr-o stare de sanatate precara, “stare pe care inculpatul prin actiunile sale intentionate a agravat-o”.

Avem in vedere numeroasele declaratii ale parintilor copiilor care au suferit interventii chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii carora starea de sanatate li s-a inrautatit considerabil in urma interventiilor inculpatului. Au rezultat cazuri in care copii cu activitate fizica anterioara intalnirii cu Burnei Gheorghe specifica varstei au involuat pana la mobilitate sporadica, dificila si chiar pana la paralizie. Faptele savarsite de inculpatul Burnei Gheorghe impotriva interesului copiilor pusi in grija sa de catre parinti sunt cu atat mai grave cu cat este pozitia sa profesionala mai ridicata”, au aratat procurorii.

Anchetatorii au pus sechestru pe o parte din averea medicului Gheorghe Burnei, la o saptamana dupa ce a fost pus sub acuzare, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au primit zeci de plangeri de la parinti ai unor copii operati de medicul Gheorghe Burnei, unele dintre sesizari fiind facute la linia verde a Directiei Generale Anticoruptie.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.