Lobbystul americano-rus care s-a intalnit anul trecut cu fiul presedintelui american Donald Trump, la Trump Tower, i-a dat un dosar cu informatii compromitatoare despre rivala sa democrata Hillary Clinton, potrivit The Associated Press, scrie radio Free Europe-Radio Liberty.

Donald Trump Jr. si tatal sau au insistat in mai multe randuri ca aceasta intalnire, in iunie 2016, la New York, in timpul campaniei electorale, nu a avut vreun rezultat.

Insa, Rinat Ahmetsin, un lobbyst americano-rus si un fost militar, a declarat pentru AP ca a fost prezent la intalnirea in care avocata rusa Natalia Veselnitkaia i-a spus lui Trump Jr. ca persoane cu legaturi cu Rusia finanteaza Comitetul National Democrat (DNC) si sustin ilegal campania lui Clinton.

Ahmetsin a declarat ca Veselnitkaia a adus cu ea o mapa de platic in care erau documente imprimate cu detalii despre ceea ce ea credea ca era un flux de fonduri ilicite catre democrati.

Veselnitkaia i-a prezentat continutul documentelor lui Trump Jr. si a sugerat ca publicarea acelor informatii ar fi ajutat campaniei tatalui lui, a declarat el pentru AP.

”Aceasta ar putea sa fie o treaba buna, sa se arate cum accepta DNC bani”, a citat-o Ahmetsin pe Veselnitkaia.

Trump Jr. a intrebat-o pe avocata daca are suficiente probe ca sa-si sustina acuzatiile, inclusiv daca poate sa demonstreze fluxul de fonduri. Insa Veselnitkaia i-a raspuns ca echipa de campanie a lui Trump va trebui sa caute mai departe, scrie News.ro.

Dupa aceea, Trump Jr. si-a pierdut interesul, potrivit lui Ahmetsin. ”Ei abia asteptau sa se termine intalnire”, a spus el.

Ahmetsin a declarat pentru AP ca nu stie daca documentele lui Veselnitkaia erau furnizate de Guvernul rus. El a spus ca crede ca avocata a lasat documentele in biroul lui Trump. Era neclar daca le-a inmanat cuiva sau le-a lasat acolo, a precizat el.

Democratul cu cel mai inalt rang in Comisia pentru Informatii din cadrul Camerei Reprezentantilor a declarat ca vrea ca Ahmetsin sa fie audiat in aceasta comisie, una dintre comisiile din Congrs care investigheaza presupuse eforturi ruse de a influenta alegerile prezidentiale americane.

Citeste si:
Rușii, bombardament la granița cu România. Portul Reni de pe Dunăre...
Rușii, bombardament la...

In baza informatiilor dezvaluite pana acum despre intalnirea de la Trump Tower, ”este clar ca Kremlinul a primit mesajul ca Donald Trump a salutat ajutorul Guvernului rus in furnizarea unor informatii murdare despre Hillary Clinton”, a declarat reprezentantul Adam Schiff.

Schiff a catalogat drept ”profund tulburatoare” aparitia, saptamana aceasta, a lui Ahmetsin, care a declarat pentru AP ca facea parte din contraspionajul rus pe cand se afla in armata sovietica, avand in vedere ca Trump Jr. nu a mentionat sau recunoscut ca acesta a asistat la intalnire.

De asemenea, schimbarile de pozitie ale lui Trump Jr. in incercarea de a explica ceea ce s-a intamplat la intalnire, care par sa apara de cate ori presa dezvaluie informatii noi despre ea, arata totodata ”o tendinta profund ingrijoratoare”, a apreciat Schiff.

Citeste si:
10+1 divorturi care ne-au surprins in 2018
De la despartiri discrete la...

Ahmetsin, care a stat de vorba cu AP intr-o vacanta in Franta, a declarat ca intalnirea ”nu a fost substantiala” si ca se astepta la discutii mai serioase. ”Nu mi-am inchipuit ca va fi o treaba asa de serioasa, ca sa fiu cinstit”, a spus el.

Guvernul rus a respins orice implicare in sau cunostinta despre intalnire.

Intrebat vineri despre Ahmetsin, un purtator de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a raspuns ca ”noi nu stim nimic despre aceasta persoana”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.