Jihadistii Statului Islamic au pornit un contraatac asupra fortelor de origine irakiana, care controleaza acum circa 70% din centrul vechi al Metropolei Mosul. 

Statul Islamic a iesit cu un numar mare de luptatori, inarmati cu bombe, care s-au raspandit in diverse zone din nordul orasului. Situatia a fost contracarata rapid de fortele irakiene.

„Am fost la cateva strazi distanta de unul dintre contraatacurile ISIS. Aveam in jurul nostru vreo 20 de cadavre de soldati irakieni si multi raniti. De fapt, punctul de stabilizare al traumei (TPS) este plin de soldati in acest moment. Un brigadier a sosit ieri dupa-amiaza cu un glont in gat, iar la scurt timp dupa aceea a luat-o putin din loc. Erau masini aruncate in aer, iar drumurile au fost inchise. Potrivit surselor de aici, aproximativ 20 de jihadisti au scapat din Orasul Vechi si au aparut la cateva cladiri distanta de TPS-ul nostru. In plus, lunetistii jihadisti au ochelari de vedere pe timp de noapte, ceea ce inseamna ca soldatii irakieni nu se pot misca decat foarte lent”, a declarat un martor ocular, Sally Becker, care lucreaza pentru organizatia non-guvernamentala Road to Peace, potrivit digi24.ro.

Fortele irakiene au reusit sa recucereasca doua treimit din centrul vechi al orasului Mosul. "Intre 65% si 70% din centrul vechi a fost eliberat, mai ramane de cucerit mai putin de un kilometru patrat."

In prezent, potrivit estimarilor, mai sunt aproximativ 350 de luptatori jihadisti, cei mai multi dintre ei nefiind irakieni. Din pacate, peste 50.000 de civili sunt in continuare blocati in spatele liniilor Statului Islamic (aproape jumatate din populatia centrului vechi al Mosulului).

Organizatiile care ofera ajutor civililor au declarat ca Statul Islamic ii impiedica pe acestia sa plece si ii foloseste ca scuturiumane. Astfel, sute de civili, prinsi ca incercau sa fuga, au fost ucisi in ultimele trei saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.