Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan a apreciat duminica faptul ca ultimatumul impus de Arabia Saudita si aliatii sai Qatarului, pe care-l acuza ca ”sustine terorismul” este ”contrar dreptului international”. 

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat duminica faptul ca ultimatumul impus de Arabia Saudita si aliatii sai Qatarului, pe care-l acuza ca ”sustine terorismul” este ”contrar dreptului international”, relateaza AFP, potrivit News.ro.

”Noii sustinem (pozitia Qatarului) pentru ca noi consideram ca lista de 13 cereri este contrara dreptului international”
, a declarat seful statului turc, citat de agentia proguvernamentala Anadolu.

Doha a anuntat sambata ca aceste solicitari - intre care inchiderea postului Al-Jazeera, reducerea relatiilor cu Iranul sau inchiderea bazei turce in Qatar - ”nu sunt rezonabile”.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul si Egiptul au acordat Qarului un termen de zece zile sa dea curs acestor solicitari, o cerere considerata ”nerealista” de Doha.

Erdogan a apreciat ca cererea cu privire la o retragere a trupelor turce din Qatar este o forma de ”lipsa de respect fata de Turcia”.

Ankara intretine relatii privilegiate cu Doha. Parlamentul turc a aprobat pe 7 iunie implementarea unui acord datand din 2014 care permite desfasurarea catorva mii de militari turci la o baza turca in Qatar.

Turcia a inceput, de asemenea, sa trimita cu avionul si pe mare marfuri alimentare in acest mic emirat gazifer, supus unui embargo de catre vecinii sai de la Golful Persic.

Insa Ankara s-a abtinut sa critice in mod direct Arabia Saudita, limitandu-se sa indemne Riadul la o solutionare a crizei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.