Premierul Marii Britanii, Theresa May, le-a oferit joi liderilor UE un acord „corect” pentru compatriotii care vor locui in Regatul Unit dupa Brexit, desi omologii sai au parut sceptici si au cerut mai multe detalii din partea premierului slabit de esecul electoral din urma cu doua saptamani. 

Intr-un discurs de 10 minute, la finalul dineului de lucru de la summitul de la Bruxelles – primul de cand a lansat procesul de retragere a tarii sale din blocul comunitar – May a evocat cinci principii, dintre care cel mai important ca niciun cetatean UE care locuieste in Marea Britanie la o data-limita, ce urmeaza sa fie fixata ulterior, nu va fi extradat. In prezent, aproximativ trei milioane de europeni traiesc in Regatul Unit.

Aceasta este o „oferta corecta si serioasa”, a spus un oficial britanic. A fost „menita sa ofere cat mai multa certitudine posibil cetatenilor care s-au stabilit in Marea Britanie, construindu-si cariere si vieti si contribuind atat de mult la societatea noastra”, a adaugat sursa citata sub acoperirea anonimatului, potrivit News.ro.

Promitand mai multe detalii luni, May a mai spus ca cetatenii UE care traiesc in Marea Britanie timp de cinci ani pot ramane apoi tot restul vietii.

Cei care se afla in Regatul Unit de mai putin timp, vor putea ramane pana cand ating pragul de cinci ani, cand vor primi statutul de rezident permanent. De asemenea, Londra va oferi o perioada de gratie de doi ani.

Cancelarul german Angela Merkel, care a spus inainte de summit ca vrea „garantii ample”, a descris acordarea de drepturi depline cetatenilor UE care se afla in Marea Britanie timp de cinci ani drept un „inceput bun”, dar a atras atentia ca raman multe intrebari.

„Este un prim pas bun, pe care il apreciem”, a spus si cancelarul austriac Christian Kern. „Multe detalii sunt lasate deschise. Multi cetateni europeni vizati nu sunt acoperiti de propunerea lui May. Mai este cale lunga pentru negocieri”, a adaugat el.

Alti lideri nu au oferit aproape niciun detaliu privind rezervele lor.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Demersul lui May de a impune ca data limita 29 martie 2017 este putin probabil sa fie acceptat de UE, a carei pozitie este ca nimic nu trebuie sa se schimbe pana la momentul Brexit – 30 martie 2019. In plus, exista o serie de detalii neclare in oferta prezentata de britanici drept „generoasa”.

Nicio discutie

O alta problema ar putea fi respingerea de catre May a altei cerei UE, potrivit careia expatii vor avea dreptul sa isi ceara drepturile la Curtea Europeana. O sursa citata sub acoperirea anonimatului a explicat ca Londra vrea ca acestia sa accepte judecatorii britanici.

Bruxelles-ul a respins apelul lui May pentru garantii ample si rapide pentru expati, inclusiv pentru cei peste un milion de britanici de pe continent, si subliniaza ca numai texte legale detaliate pot lua in calcul situatii complexe, de familii multinationale.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Liderii au convenit, impreuna cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, sa nu deschida discutiile cu May, iar aceasta a plecat imediat dupa ce si-a prezentat propunerea, lasandu-I pe ceilalti 27 sa discute aspecte legate de Brexit fara ea.

Ei au fost informati de Michel Barnier, care a demarat negocierile, in numele lor, luni si au discutat despre mutarea a doua agentii UE de la Londra dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, printre altii, au spus clara ca nu vor sa fie atrasi in discutii privind Brexit si ca vor sa se concentreze pe viitorul UE fara Londra.

May a parut sa incerce sa linisteasca liderii europeni, dupa saptamani de campanie in care i-a atacat, mai direct sau mai voalat. Ea a subliniat ca Londra vrea un „parteneriat special si profund cu prietenii si aliatii nostri din Europa”.

Si Merkel si-a exprimat dorinta pentru discutii constructive cu Londra, dar a insistat ca prioritatea UE este, in prezent, propriul viitor. „Vom desfasura aceste discutii intr-un spirit bun”, a spus ea. „Insa concentrarea clara trebuie sa fie pe viitorul celor 27”, a adaugat cancelarul.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Noul presedinte francez a vorbit despre colaborarea cu Germania pentru a reinvia integrarea europeana, iar Macron nu a facut nicio referire la Marea Britanie in declaratiile de dinainte de incepere discutiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.