Analistii BBC au realizat o analiza detaliata a felului in care se prezinta criza din Qatar si conflictul sau cu tarile arabe. In cadrul acestei analize, aspectele cele mai importante sunt legate de factorul declansator, modul de functionare si consecintele. 

Criza izbucneste dupa cativa ani buni de tensiune intre Qatar si vecinii sai, considera BBC News. Potrivit acestora, efectele au inceput sa fie simtitte, mai ales la nivelul comercializarii produselor, in spatiul aerian, dar si in pietele globale de petrol.

Ce a declansat criza din Qatar?

Qatar a practicat mult timp o politica externa destul de ambitioasa, care inregistra prioritati diferite fata de cele ale vecinilor sai. Ceea ce i-a deranjat insa pe acestia, este sprijinul pe care Qatarul l-a oferit gruparilor islamiste regionale, inclusiv Fratia Musulmanilor si relatia cu Iranul, condus de suniti. Punctul culminant al nemultumirilor a fost inregistrat luna trecuta, atunci cand Qatarul a dat vina pe hackeri pentru o stire aparuta pe site-ul agentiei de stiri, care il prezenta pe emir criticand "ostilitatea" SUA fata de Iran si considerand ca Republica Islamica este "o putere pentru stabilitatea regiunii". Acesta a fost factorul declansator al disputei.

Ce presupune?

Bahrain, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite (EAU) si Egiptul, Yemen, Maldive si Libia si-au retras ambasadorii din Qatar. Arabia Saudita, EAU si Bahrain au dat un termen de 2 saptamani cetatenilor din Qatar pentru a parasi teritoriile lor.

Sustine sau nu Qatar gruparile teroriste?

Desi este un membru al coalitiei conduse de SUA impotriva Statului Islamic, in repetate randuri, guvernul din Qatar a fost acuzat de Irak, ca sprijina financiar acest grup. Qatar a oferit bani si arme factiunilor rebele islamiste, care lupta impotriva lui Bashar al-Assad in Siria. Statul neaga aceste acuzatii.

Ce impact ar putea avea aceasta criza?

Multe companii aeriene si-au suspendat deja cursele din si catre Doha, iar compania nationala se confrunta deja cu probleme, pentru ca nu mai poate opera toate zborurile obisnuite. De asemenea, majoritatea zborurilor vor fi deviate, pentru ca nu poate intra in spatiile aeriene ale multor tari.

De asemenea, aproximativ 40% dintre alimentele care patrun in tara provin din Arabia Saudita, care a intrerupt legaturile cu Qatarul. De aceea, localnicii se grabesc sa isi faca provizii de alimente.

Constructiile stadioanelor pentru Cupa Mondiala de Fotbal din 2022 ar putea fi intarziata pentru ca inchiderea granitei cu Arabia Saudita nu ii mai permite aprovizionarea cu materiale.

Ce rol are Romania in acest conflict?

Teodor Melescanu a avut, luni, doua intalniri cu ambasadorii din Arabia Saudita si Qatar: ”Seful diplomatiei romane a reliefat importanta prezervarii unitatii Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), ca factor de stabilitate in zona si a facut apel la solutionarea oricarui litigiu in interiorul CCG, pentru evitarea instaurarii instabilitatii la nivel regional. Totodata, ministrul Teodor Melescanu a subliniat ca Romania sprijina orice initiativa destinata solutionarii divergentelor actuale prin negocieri directe”, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, potrivit News.ro, citat de stirileprotv.ro.
Citeste si:
Un comisar european cere Romaniei sa opreasca transportul a 70.000...
Un comisar european cere...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.