Un atentat ca cel de la Londra - comis cu o camioneta si cutite - este aproape imposibil de prevenit daca autoriii dau dovada de un minimum de prudenta in pregatiri, afirma experti si oficiali, relateaza AFP.

Nici macar supravegherea unor persoane suspecte sau reperate nu va putea fi garantia absoluta a faptului ca vor putea sa fie arestate inainte sa treaca la fapte, daca nimic in comportamentul lor nu permite sa se conchida cu privire la iminenta unei actiuni teroriste.

”Atacaurile simple care implica vehicule si cutite au crescut recent, pentru ca ele sunt usor de organizat si sunt mai dificil de impiedicat de catre serviciile de securitate”, a apreciat duminica Alan Mendoza, directorul centrului de reflectie britanic Henry Jackson Society.

”Trebuie sa asteptam sa vedem mai multe detaliii, dar atacul de la Londra pare legat de toate cele care, in Occident, au fost cel putin inspirate de grupari precum Statul Islamic”, a adaugat el.

Grupari jihadiste isi indeamna, de ceva ani deja, sustinatorii sa treaca la fapte acolo unde locuiesc, folosind mijloace pe care le au la dispozitie, scrie News.ro.

”Cu cat actiunea este mai simpla, cu atat sunt mai putine pregatiri operationale, achizitii de material, de arme, de explozivi, si cu atat este mai complicat sa fie detectate, pentru ca cu atat este mai putin suspect comportamentul”, da asigurari pentru AFP Yves Trotignon, un fost membru al serviciilor antiteroriste DGSE.

”Contraterorismul inseamna preventie”, spune el. ”Arestam oameni atunci cand avem elemente in vederea acuzarii, cand avem motive sa credem ca va fi comisa o crima. Este posibil atunci cand oamenii sunt cunoscuti, supravegheati, sau cand apar brusc pe radar, pentru ca sunt pe cale sa pregateasca ceva”.

”Dar daca ceva este simplul loc al unei camionete, nicio alarma nu se declanseaza”, subliniaza el.

”SA INVATAM SA TRAIM CU ASTA...”

Cazul tanarului jihadist francez Adel Kermiche ilusteaza aceasta dificultate in prevenirea trecerii la fapte de catre un suspect reperat si supravegheat. Arestat in Turcia pentru ca a incercat sa treaca in Siria, incarcerat, el este eliberat conditionat si obligat sa poarte o bratara electronica.
Citeste si:
Bia Khalifa și Vica Blochina, la cuțite. De la ce a început...
Bia Khalifa și Vica Blochina,...

Cu aparatul la incheietura el participa, in iulie 2016, la asasinarea unui preot in varsta de 85 de ani, in biserica sa, intr-un mic sat normand, la Saint-Etienne-du-Rouvray (vest), in compania altui ucenic jihadist pe care l-a cunoscut cu putin timp inainte pe Internet.

Supravegherea fizica, 24 de ore din 24, a unui suspect mobilizeaza aproximativ 20 de politisti.

Toti presupusii membri ai unei presupuse retele de jihadisti si simpatizantii lor nu vor putea, asadar, sa fie urmariti vreodata in permanenta.

Iar chiar daca ar fi, cum poti sa stii ca cineva care urca intr-o camioneta are intentia sa se duca in centrul Londrei sa zdrobeasca trecatori sau pur si simplu sa se duca sa cumpere ceva de la supermarket?

”Trebuie sa se evite demagogia”, declara pentru AFP senatoarea franceza Nathalie Goulet, copresedinta Comisiei de ancheta cu privire la lupta impotriva retelelor jihadiste.

Citeste si:
Cutremur in Franta, soldat cu patru raniti, dintre care unul foarte...
Cutremur in Franta, soldat cu...

”Niciun serviciu de informatii din lume nu poate sa impiedice acest gen de atac”

”Asta nu le face acceptabile si nu trebuie sa demisionezi, ci trebuie sa privesti realitatea in fata. Sa-i faci pe oameni sa creada ca interzicand musulmanii (...) sau inchizand moscheile rezolvi problema este o minciuna. Din contra, asta alimenteaza argumetele (gruparii) Statul Islamic”, adauga ea.

”Un tip care-si ia masina, intra cu ea in oamni si ii injunghie... Trebuie, din nefericire, sa invatam sa traim cu asta si ca fiecare cetatean sa se ocupe de vigilenta”, conchide ea.

In fata acestu tip de amenintare, este necesar sa se puna accentul pe rapiditatea reactiei, atat din partea fortelor de ordine, cat si a serviciilor de salvare - care, in cazul atacului de la Londra, au fost eficiente, subliniaza Yves Trotignon.

Citeste si:
Metoda inedită prin care un cuplu a luat masa în oraș, în ciuda...
Metoda inedită prin care un...

”Raspunsul, pe teren, este sa ai echipe de interventie care sunt prepozitionate si intervin cat mai rapid posibil sa limiteze pagubele”, aprreciaza el.

”Sambata seara, la Londra, cei trei tipi au fost neutralizati in opt minute, ceea ce este remarcabil”, subliniaza el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.