Uniunea Europeana si China nu au reusit vineri sa ajunga la un acord asupra unui comunicat oficial al summitului de la Bruxelles, in care sa isi confirme angajamentul pentru intensificarea luptei impotriva incalzirii globale, dupa retragerea SUA din Acordul de la Paris, din cazua diviziunilor privind comertul, relateaza Reuters.

Intr-o conferinta comuna cu premierul chinez Li Keqiang si cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat ca eforturile pentru a reduce poluarea si a combate cresterea nivelului Oceanului Planetar va continua si fara Statele Unite.

Insa o disputa privind comertul si productia de otel a subliniat diferendele din relatia uneori dificila dintre Beijing si Bruxelles.

“Suntem convinsi ca decizia de ieri (joi – n.r.) a Statelor Unite de a iesi din Acordul de la Paris a fost o greseala mare”, a spus Tusk.

“Lupta impotriva schimbarii climatice si toata cercetarea, inovatia si progresul tehnologic pe care le va aduce vor continua cu sau fara Statele Unite”, a adaugat el.

In cursul reuniunii lor, cei trei lideri si-au luat angajamentul de a reduce folosirea combustibililor fosili, dezvoltarea tehnologiei “verzi” si de a strange fonduri pentru a ajuta tarile mai sarace sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Dar o disputa privind legaturile comerciale a dus la intarzierea conferintei finale de presa cu trei ore.

Potrivit unei persoane prezente la summit, China a insistat ca UE sa isi ia angajamentul sa recunoasca, in cele din urma, ca Beijingul are o economie bazata pe cererile pietei, nu diriata de stat, scrie News.ro.

De asemenea, oficialii nu au reusit sa ajunga la un acord privind reducerea productiei globale de otel.

Productia anuala de otel a Chinei este aproape dubla fata de cea a UE, iar Guvernele occidentale acuza Beijingul ca a provocat o criza globala pe aceasta piata.

In aceste conditii, UE si China nu au adoptat un comunicat final dupa summit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.