Cel putin 36 de cadavre au fost gasite intr-un hotel - cazinou din Manila, majoritatea deceselor parand a fi provocate de intoxicarea cu fum, dupa ce, vineri dimineata, un barbat inarmat a intrat, a tras focuri de arma in televizoare si a dat foc meselor de joc, transmite BBC, citand presa locala.

Potrivit sefului Politiei filipineze, barbatul, care parea ca actiona singur, a intrat intr-o sala de jocuri si a tras cu o pusca de tip M4 intr-un ecran mare de televizor, iar apoi a varsat benzina pe cateva mese de joc si le-a dat foc. A tras apoi asupra unei rezerve de jetoane si si-a umplut ruscacul cu ele, urcand la ultimul etaj al complexului hotelier, unde si-a dat foc.

De asemenea Politia a precizat ca incidentul pare sa fi fost o tentativa de jaf si nu un atac terorist, in pofida faptului ca au existat informatii ca Statul Islamic ar fi revendicat atacul..

In urma tirurilor de arma, oamenii au iesit tipand din Resorts World Manila (RWM), care se afla in fata unuia dintre principalele terminale ale aeroportului international din Manila, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni.

Resorts World Manila a fost incercuit de politie, iar dupa mai multe cautari, atacatorul a fost gasit mort intr-o camera de hotel, unde se intinsese pe pat, acoperindu-se cu o patura subtire, pe care a turmat petrol, dandu-si foc.

Incidentul a creat panica

Aproximativ 50 de persoane ajungand la spital cu rani, in urma busculadei produse, scrie News.ro.

”Eram pe punctul de a ma intoarce la etajul al doilea, dupa pauza, cand am vazut oameni fugind. Clienti au spus ca cineva a strigat «SI»”, a declarat Maricel Navaro, o angajata RWM pentru postul de radio DZMM.

”Clientii strigau. Noi ne-am dus la vestiar, la subsol, si ne-am ascuns acolo. Oameni strigau, clienti si angajati erau panicati”, a adaugat Maricel Navaro.

”Cand am simtit fumul, am decis sa ne indreptam catre iesirea din parcare. Pe acolo am iesit. Inainte de a iesi, s-au auzit doua focuri de arma si era un fum gros la parter”, a mai povestit Navaro.
Citeste si:
VIDEO Incident armat în Amsterdam. Polițiștii au reușit să...
VIDEO Incident armat în...

Atacatorul, a carui nationalitate nu este cunoscuta, a deschis focul la Resorts Wolrd Manila, inainte de a se sinucide dandu-si foc.

Incidentul a provocat o alerta de securitate, iar accesul in complex a fost blocat. Initial, autoritatile au crezut ca nu exista victime si ar fi descoperit cadavrele abia dupa ce au verificat zona si au recuperat trupul neinsufletit al atacatorului.

Oficialii insista ca incidentul a fost o tentativa de jaf si nu are legatura cu terorismul, desi organizatia Statul Islamic l-ar fi revendicat.

Cum s-a desfasurat atacul?

Barbatul, a carui identitate nu a fost facuta publica, a intrat in cazinou la scurt timp dupa miezul noptii si a deschis focul cu o pusca de asalt, provocand panica. El a tras in aer, nu in oameni, dar a provocat panica, a explicat comandantul de politie Tomas Apolinario pentru BBC. “Avem niste raniti si avem si niste morti, dar niciunul nu are rani de glont”, a adaugat el.
Citeste si:
Război Israel - Hamas. Numărul morților în Țara Sfântă depășește...
Război Israel - Hamas....

Atacatorul a dat apoi foc meselor de joc si si-a umplut rucsacul cu jetoane in valoare de 113 milioane de pesos filipinezi, adica 2,3 milioane de dolari.

El a fugit apoi in complexul hotelier, lasand in urma rucsacul, si a intrat intr-o camera. “S-a asezat pe pat, s-a acoperit cu o patura groasa, aparent a turnat combustibil pe patura si si-a dat foc”, a spus vineri seful politiei nationale, Ronald Dela Rosa.

Potrivit Resorts World Manila, barbatul s-a si impuscat, dupa ce si-a dat foc, iar cadavrul sau a fost gasit vineri, in jurul orei locale 7.00 (02.00 ora Romaniei).

Cine era atacatorul?

Politia a publicat imagini surprinse de camerele de supraveghere cu atacatorul, imbracat in negru si inarmat cu o pusca. Presa locala si unii oficiali speculeaza ca atacatorul ar fi fost strain, pentru ca vorbea engleza foarte bine. El parea sa fie caucazian. Comandantul Apolinario a insistat ca politia nu i-a confirmat nationalitatea.
Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Autoritatile le-au spus reporterilor ca barbatul parea sa aiba probleme psihice.

Resorts World Manila a descris atacul drept un “act las al unei minti deranjate”.

Politia a afirmata ca agresorul a actionat singur si nu avea legaturi cu grupari islamiste. In ultima saptamana, militanti aliati ISIS au fost implicati in lupte de strada in sudul Filipinelor.

Cum au murit victimele?

Potrivit politiei, suspectuul a turnat combustibil peste mobila si covoare, astfel ca acestea au luat foc imediat. Desi incendiul nu a fost mare, cantitatea de fum degajata a provocat decesele.

Cei care au scapat din cazinou au povestit ca fumul a umplut complexul.
Citeste si:
Cutremur de 6,8 pe scara Richter în Maroc: bilanțul a crescut la...
Cutremur de 6,8 pe scara...

“Fiica noastra ne-a sunat dupa miezul noptii si ne-a spus ca este in sectiunea VIP a cazinoului si ca este fum si ca se sufoca”, a povestit o femeie, Gil Yongco.

Conducerea cazinoului a dat asigurari ca echipamentele antiincendiu au functionat si ca a existat “ventilatie adecvata”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.