Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel in termen de zece zile.

Avocatul Romatsa - care a contestat in instanta greva declansata de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania - a sustinut, la Tribunalul Bucuresti ca semnaturile stranse de sindicatul companiei in vederea declansarii grevei nu mai sunt valabile deoarece au fost adunate in noiembrie anul trecut, in timp ce avocatul sindicalistilor a aratat ca institutia nu are un buget aprobat pe anul 2017, nu exista controlori de trafic suficienti, in schimb personalul administrativ este foarte numeros. Instanta urmeaza sa stabileasca la ora 15.00 daca greva este sau nu legala.

La inceputul procesului, avocatul Romatsa a cerut incetarea grevei si reluarea lucrului pe motiv ca semnaturile membrilor de sindicat pentru actiunea de protest au fost stranse in noiembrie 2016, inainte de demararea negocierilor dintre sindicat si patronat. "Nu exista un mandat valid pentru greva sindicatului. Deja s-au facut pasi inainte si s-au demarat o serie de proceduri”, a sustinut aparatorul companiei.

La randul sau, avocatul sindicatului din Romatsa a aratat ca membrii sindicatului au parcurs toate etapele prevazute de lege.

"Exista procese-verbale de conciliere depuse la dosar. Dupa acesta etapa nu s-a mai solutionat nimic. Sindicatul nu considera solutionate o serie dintre cele 50 de revendicari. Revendicarile angajatilor sunt profesionale si de text. La acest moment nu exista un buget intocmit si avizat de Consiliul de Administratie al Romatsa. Revendicarile nu au legatura cu salariile, dar au legatura cu acest buget. Nu sunt controlori de trafic suficienti. Sunt turnuri de control din tara care functioneaza cu trei oameni. Pentru a face noi angajari trebuie buget, buget care nu exista. Oamenii lucreaza ore suplimentare si nu pot fi lasati liberi deoarece nu are cine sa intre in tura. Nu sunt controlori de trafic dar exista un numar foarte mare de personal administrativ”, a sustinut aparatorul sindicalistilor, care a completat ca, din punctul sau de vedere, greva este legala si a cerut instantei sa respinga contestatia Romatsa.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Consilierul Ministerului Transporturilor, institutie care are in subordine Romatsa, a aratat ca planul de performanta al controlorilor de trafic trebuie schimbat de Comisia Europeana. Raspunsul sindicalistilor a fost acela ca traficul deasupra Romaniei a crescut cu 18 la suta dupa ce a fost inchis spatiul aerian al Ucrainei, iar ministerul nu a facut nimic in ultimii doi ani pentru a reglementa planul de performanta al controlorilor de trafic.

Greva controlorilor de trafic aerian - declansata la ora 9.00 - a fost suspendata la ora 13.00, insa negocierile continua, potrivit purtatorului de cuvant al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

Conflictul de munca nu s-a incheiat, el ramane deschis, iar greva generala poate fi reluata, cu conditia de a o anunta cu minimum doua zile in avans. E important si ce se hotaraste azi la tribunal”, a spus Diaconu, pentru News.ro.

Citeste si:
Oana Roman primește amenințări dure din partea internauților....
Oana Roman primește...

Pe durata grevei, sase zboruri operate de compania low-cost Ryanair au fost anulate marti, 18 curse ce trebuiau sa aterizeze pe aeroportul Henri Coanda au avut intarzieri de pana la trei ore, in timp ce alte 16 curse ce trebuiau sa decoleze au intarzieri de aproape doua ore si jumatate, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care opereaza aeroportul din Otopeni.

La sosire, cea mai mare intarziere o are o cursa Blue Air care vine din Roma si trebuia sa aterize la Otopeni la ora 12.10, insa este programata pentru ora 15.00. La decolare, cea mai intarziere este la zborul Wizz Air de la Lisabona, care trebuia sa aterizeze la ora locala 14.40 si se estimeaza ca va ajunge la ora 16.50.

Greva a devenit o certitudine luni, dupa ce ultimele negocieri de la Ministerul Transporturilor au esuat, iar calatorii nu pot afla din timp informatii despre ce curse sunt anulate sau intarziate.

Citeste si:
Guvernul achita datoria de 300 de milioane de euro catre fratii Micula
Guvernul achita datoria de...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.