Departamentul american al Apararii cere Congresului o suplimentare a bugetului Pentagonului in 2018, in cadrul Inititivei Pentru Asigurarea Europei (European Reassurance Initiative, ERI), in contextul unei Rusii tot mai agresive dupa anexarea Crimeei, fonduri destinate consolidarii apararii flancului de est al NATO, inclusiv in Romania, se arata intr-un studiu intocmit pentru controlorul Biroului subsecretarului american al Apararii.

Romania este mentionata de patru ori in acest document, intocmit la inceputul acestei luni, scrie News.ro.

Astfel, Pentagonul cere 701,5 milioane de dolari in vederea continuarii sustinerii Echipei de lupta a brigazii blindate (Armored Brigade Combat Team, ABCT) din cadrul Fortelor terestre stationate prin rotatie, a unui element de comandament al misiunii la nivel de divizie, a unei sustineri de lupta si a serviciilor.

Aceasta suma este menita sa sustina prezenta continua a ABCT, inclusiv a rotatiei fortelor blindate, celor usoare si fortelor Stryker.

Ea garanteaza o prezenta americana in Europa de Est, inclusiv in cele trei tari state baltice - Estonia, Letonia si Lituania - Polonia, Romania si Bulgaria, se precizeaza in document.

De asemenea, aceasta finantare integreaza o mai mare diversitate a capacitatilor destinate atingerii obiectivelor NATO de formare, permitand accesul la unitati din cadrul Garzii Nationale a Fortelor terestre si Rezerve Fortelor terestre, se mai arata in document.

La acest capitol, Pentagonul nu prezinta detalii cu privire la finantarea in cele sase tari.

Insa, la capitolul Imbunatatiri ale infrastructurii de sustine ECAOS, solicita in total 273,3 milioane de dolari, dintre care trei milioane sunt destinate imbunatatirii infrastructurii utilitatilor la baza aeriana de la Campia Turzii, in Romania.

Departamentul american al Apararii solicita, de asemenea, suma de 2,2 milioane de dolari in vederea planificarii si proiectarii unor imbunatatiri la constructia militara de la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, care sa permita alimentarea cu carburanti sau transbordarea munitiei/incarcaturilor periculoase si reaprovizionarea zonei de depozitare a munitiei, cu scopul de a o transforma intr-un centru de distribuire functional la nivel global.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.