Camera inferioara a Parlamentului polonez, Sejm, a aprobat un proiect de lege controversat redactat de partidul de guvernare PiS, care include o prevedere ce limiteaza accesul la contraceptia de urgenta, precum asa-numitele “pastile de a doua zi”, relateaza Politico.

Masura a provocat nemultumire din partea organizatiilor pentru drepturile omului si din partea opozitiei.

Proiectul va fi analizat de camera superioara a Parlamentului, Senatul, dupa care presedintele sustinut de PiS, Andrzej Duda, ar urma sa o promulge. Calendarul procedural sugereaza ca proiectul de lege va intra in vigoare in august.

Guvernul conservator sustine ca vanzarea pilulei contraceptive de urgenta numai pe baza de reteta va fi in beneficiul femeilor, pentru ca medicii vor avea ocazia sa verifice sanatatea femeilor inainte de a prescrie medicamentul.

Pe de alta parte, organizatiile pentru apararea drepturilor femeilor subliniaza ca metodele de contraceptie de urgenta sunt sigure – sunt disponibile fara reteta in majoritatea statelor membre UE – si ca proiectul de lege poloneza vizeaza sa restrictioneze optiunile femeilor in cazul unei sarcini nedorite.

Polonia are legi extrem de restrictive in privinta avortului

Ministrul Sanatatii, Konstanty Radziwiłł, si alti politicieni PiS, spun ca astfel de pastile sunt folosite de femei pentru a induce avortul precoce. Polonia are deja unele dintre cele mai restrictive reglementari privind avortul din Europa.

Pe de alta parte, parlamentarul Bartosz Arłukowicz, ministru al Sanatatii in Guvernul precedent, condus de partidul Platforma Civica, aflata in prezent in opozitie, spune ca limitarea accesului la contraceptia de urgenta ca afecta exact femeile care au cele mai mari probleme.

A face contraceptia de urgenta disponibila numai pe baza de reteta inseamna numai ca nu va fi disponibila pentru femeile poloneze care locuiesc in afara oraselor mari si pentru cele care nu isi permit sa plateasca o consultatie privata cu un ginecolog”, a adaugat Arłukowicz.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.