O noua molecula, ce a fost sintetizata in laboratoarele de cercetare ale grupului farmaceutic Merck, actioneaza doar asupra tumorilor, fara sa atace organele afectate de cancer. Agentia medicamentelor din Statele Unite (Food and Drug Administration - FDA) si-a dat acordul pentru comercializarea acestui medicament, informeaza site-ul cotidianului francez Le Monde.

FDA a autorizat, marti, comercializarea unui medicament anti-cancer, Keytruda, produs de laboratoarele grupului Merck, ce ataca tumorile care au un profil genetic specific, lasand intact organul afectat, scrie News.ro.

Pana acum, FDA a aprobat terapii impotriva cancerului in functie de organul afectat initial, de exemplu plamanii sau sanii. De acum inainte, avem un tratament pe baza biomarkerilor tumorii, nu ai organului afectat”, a declarat medicul Richard Pazdur, director interimar al departamentului de produse hematologice si oncologice de la Centrului de evaluare a medicamentelor din cadrul FDA.

O solutie pentru pacientii care nu mai aveau solutii

Keytruda (pembrolizumab), un medicament folosit in imunoterapie, a fost aprobat in urma unei proceduri accelerate si poate fi utilizat pentru a trata tumori - atat ale copiilor, cat si ale adultilor - care sunt inoperabile si purtatoare ale unor trasaturi genetice specifice, detectabile cu ajutorul biomerkerilor.

Acest tratament ii vizeaza, de asemenea, pe bolnavii diagnosticati cu cancer colorectal care a continuat sa progreseze si dupa chimioterapie.

Tumorile vizate de Keytruda sunt purtatoare ale unor caracteristici genetice denumite MSI (MicroSatellite Instability) si MMR (deficienta MisMatch Repair). Ele afecteaza adeoseori colonul, tesuturile endometriale (inclusiv ovare) si gastrointestinale. Aceste tipuri de cancere pot sa afecteze si sanii, prostata, vezica urinara si glanda tiroida, a precizat FDA.

FDA aproba comercializarea unui medicament in procedura accelerata pentru a trata patologii incurabile, impotriva carora nu exista alternativa, daca noua molecula s-a dovedit suficient de eficienta in testele clinice.

Keytruda apartine unei noi clase de medicamente anti-cancer care neutralizeaza o anumita proteina, PD-1, folosita de celulele tumorale pentru a scapa de ”atacurilor” declansate de sistemului imunitar al pacientului.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Acest tratament a fost deja aprobat de FDA pentru a trata mai multe tipuri de cancer, precum melanom (tumoare agresiva a pielii), cancer pulmonar in stadiu avansat, cerebral, al gatului si limfom Hodgkin.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.