Latul se strangea miercuri in jurul lui Donald Trump, acuzat ca a incercat sa obstructioneze justitia si ca a livrat Rusiei secrete, tradandu-si astfel aliatul israelian, insa aliatii sai republicani continua sa-l sustina, dar iau lucrurile foarte in serios, scrie AFP.

”Niciun politician din istorie, si spun asta cu multa siguranta, nu a fost tratat mai nedrept”, s-a plans al 45-lea presedinte al Statelor Unite Statelor Unite intr-un discurs la Scoala Pazei de Coasta.

El le-a dat elevilor urmatorul sfat, inspirat de aventura sa politica: ”Nu abandonati niciodata, niciodata”.

Aceste declaratii au fost singura aluzie a sefului statului, miercuri, fata de atmosfera de criza care a cuprins capitala federala americana de o saptamana.

Mai intai miliardarul l-a destituit pe James Comey, directorul FBI, sub pretextul modului in care acesta a gestionat dosarul e-mailurilor lui Hillary Clinton, dupa care a recunoscut ca a decis de mult timp sa se debaraseze de el.

Locatarul Casei Albe este exasperat de persistenta anchetei cu privire la o eventuala complicitate intre membri ai echipei sale de campanie si Rusia.

Apoi The New York Times a dezvaluit ca i-ar fi cerut lui Comey, in februarie, sa claseze ancheta cu privire la Michael Flynn, efemerul sau consilier pe probleme de securitate nationala, suspectat de jocuri tulburi cu Rusia.

Comey a consemnat aceasta tentativa de a sufoca ancheta in note, care au inceput sa iasa in presa.

Congresul nu a asteptat si i-a cerut miercuri fostului sef al politiei federale sa vina sa depuna marturie intr-o audiere publica. Legislativul a cerut de asemenea sa-i fie predat aceste note - care au devenit in cateva ore cele mai cautate documente din Statele Unite.

Putin ironizeaza

La toate acestea se adauga un caz separat, care reflecta, potrivit criticilor presedintelui, incapacitatea sa de a exercita functia suprema.

El i-a dat sefului diplomatiei ruse si ambasadorului Moscovei, in Biroul Oval, pe 11 mai, informatii secrete despre un proiect al gruparii Statul Islamic.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Casa Alba nu contesta fondul acestor dezaluiri, insa insista asupra faptului ca impartasirea de informatii este o prerogativa absoluta a presedintelui.

O sursa din cadrul administratiei a confirmat pentru AFP ca aceste informatii foarte secrete au fost furnizate de Israel, iar metodele de colectare si sursele de pe teritoriul aflat sub controlul organizatiei jihadiste risca astfel sa fie date in vileag.

Intre timp, Vladimir Putin a facut ironii pe tema bataliilor care desira Washingtonul si a propus Congresului sa-i furnizeze... transcrierea rusa a intalnirii din Biroul Oval, ca sa demonstreze ca presedintele american n-a divulgat nimic secret.

In Israel, unde Trump urmeaza sa vina luni, in cadrul unui turneu international, Guvernul s-a abtinut de la orice comentariu.

Secretarul american al Apararii James Mattis a dat asigurari ca n-a existat ”vreo perturbare” in relatiile cu aliatii Statelor Unite, insa numerosi experti se intreaba despre viitorul cooperarii intre aliati in domeniul informatiilor.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

”Evenimentele din ultimele doua saptamani mi-au afectat increderea in competenta si credibilitatea acestei administratii”, a declarat Chuck Schumer, liderul opozitiei democrate in Senat.

”N-au fost decat dezvaluiri dupa dezvaluiri, acuzatii dupa acuzatii cu privire la erori grave. In aceste ultime doua zile, am atins un nou varf”.

James Comey, un martor-cheie

In Congres, sentimentul oscileaza intre lehamite, exasperare si stupefactie.

Puternicul Mitch McConnell, paznicul foii de parcurs republicane in Senat, si-a exprimat regretul fata de ”psihodramele” cu repetitie - o admonestare rara, scrie News.ro.

Pentru moment, republicanii refuza sa se alature indemnurilor opozitiei democrate la numirea unui procuror special care sa preia ancheta cu privire la Rusia.

Insa cea mai mare parte a alesilor stie ca marturia lui James Comey va fi hotaratoare cu privire la viitorul presedintiei lui Trump.

Citeste si:
Anca Neacșu a sărit în apărarea lui Theo Rose în scandalul cu Irina...
Anca Neacșu a sărit în...

”Avem nevoie de fapte”, a declarat presedintele Camerei Reprezentantilor Paul Ryan, indemnand la pastrarea cumpatului. Trebuie sa se aiba incredere in presedinte? ”Da”, a indemnat el.

Insa fisuri incep sa apara in dialogul republican.

O mana de republicani sunt de-acum favorabili - impreuna cu democratii - infiintarii unei comisii de ancheta independente care sa examineze toate aspectele dosarului rus.

Unul dintre ei este influentul senator John McCain, care a comparat situatia, prin amploarea ei, cu scandalul Watergate, care l-a doborat pe Richard Nixon in 1974.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.