"In sedinta din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elvetiei -n.red.) a decis activarea clauzei de siguranta prevazuta in Acordul privind libera circulatie a persoanelor, pentru cetatenii bulgari si romani.

Ca efect, in urmatoarele 12 luni, cetatenii bulgari si romani care intentioneaza sa efectueze activitati de lucru vor avea doar acces limitat pe piata muncii din Elvetia", se arata intr-un comunicat al Executivului federal de la Berna.

Elvetia eliminase, la 1 iunie 2016, toate restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari, insa masurile de limitare a imigratiei pot fi reintroduse unilateral in cazul in care se constata un aflux de imigranti din cele doua tari, explica Mediafax.

Aceasta masura are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reinnoita in anul 2018 si are ca termen limita de aplicare 31 mai 2019.

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale si strategice in spatiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, miercuri, o convorbire telefonica cu secretarul de stat in Departamentul federal pentru afaceri externe al Confederatiei Elvetiene, Pascale Baerswyl, in cadrul careia a fost comunicata decizia Consiliului federal elvetian.

Aproape 4.000 de romani si bulgari au primit permise de munca in ultimul an

Potrivit datelor comunicate de catre autoritatile elvetiene, in perioada iunie 2016 - mai 2017, au fost acordate aproximativ 3.900 de permise de sedere de tip B pentru cetatenii romani si bulgari, cifra care depaseste pragul mediu al ultimilor trei ani, de 1.024 de permise.

Secretarul de stat George Ciamba a exprimat regretul cu privire la decizia luata de partea elvetiana, aratand ca aceasta survine in contextul unui numar relativ mic al romanilor care au solicitat un permis de tip B in ultimul an si este in disonanta cu contributia pe care comunitatea romaneasca din Elvetia - in marea ei majoritate inalt calificata - o are pe piata locala a muncii, potrivit MAE.

Comisia Europeana si-a exprimat, miercuri, regretul fata de decizia Guvernului elvetian, informeaza Reuters, preluata de Agerpres.

"Astazi, Consiliul Federal a decis sa invoce o clauza care permite limitarea cantitativa a liberei circulatii a persoanelor cu privire la noile permise de sedere pentru cetatenii din Bulgaria si Romania", a declarat un purtator de cuvant al Executivului comunitar.

"Comisia regreta aceasta decizie avand in vedere tendinta generala de scadere a numarului de solicitari de permise de sedere din partea cetatenilor europeni", a adaugat purtatorul de cuvant, scrie Ziare.com.