Mai multe manifestatii ”anticapitaliste”, unele afectate de incidente, au avut loc duminica seara, la Paris Nantes si Grenoble, in urma alegerii lui Emmanuel Macron presedinte al Republicii, relateaza AFP.

La Nantes, aproximativ 450 de persoane potrivit prefecturii, s-au adunat in spatele unei banderole cu mesajul ”Sa fin neguvernabili” si strigand ”Macron demisia” sau ”Macron cara-te, rezistenta si sabotaj”, a constatat un fotograf AFP.

In fortele de ordine s-a aruncat cu proiectile, iar ele au replicat cu gaze lacrimogene. Cinci persoane au fost retinute, a precizat o sursa din cadrul politiei.

Un functionar a fost ranit la mana, dupa ce s-a aruncat cu un recipient in el, potrivit prefecturii. O fotografa independenta a fost ranita usor de explozia unei grenade asurzitoare si a fost preluata in grija de pompieri, potrivit unui jurnalist AFP.

La Paris, peste 300 de manifestanti s-au adunat in cartierul popular Ménilmontant, relateaza News.ro.

Strigand ”Toata lumea detesta politia”, tineri, majoritatea barbati, imbracati in negru, cu cagule sau cu partea inferioara a fetei acoperita, au aruncat cu proiectile.

Politisti au raspuns cu gaze lacrimogene si i-au incercuit rapid pe aproximativ 100 dintre manifestanti.

Fortele de ordine au procedat la controale, in vederea verificarii daca vreunii dintre tineri faceau parte dintre cele 69 de persoane vizate de un mandat de interzicere a sejurului, emis de prefectul politiei.

Cateva zeci de persoane au fost retinute, dintre care cel putin una era vizata de o interdictie de sejur, potrivit unei surse din cadrul politiei.

Cateva grupuri s-au disperat in estul Parisului, spargand geamuri la un colegiu si aruncand cu proiectile impotriva unui vehicul de politie, potrivit unei surse din cadrul politiei.

In seara primului tur al alegerilor prezidentiale, la Paris, o manifestatie a sute de ”antifascisti” a degenerat in confruntari cu politia, Sase politisti si trei manifestanti au fost raniti, iar 143 de persoane retinute.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

In turul doi, Prefectura Politiei Parisului a mobilizat, duminica, ”un dispozitiv de securizare consolidat”.

La Lyon, aproximativ 300 de persoane s-au adunat inca de la anuntarea primelor rezultate, in vederea unui al ”treilea tur social”.

”Antifascisti si anticapitalisti”, ”impotriva lui Macron si a capitalului, lupta sociala”, ”ii luam pe aceiasi o luam de la cap, ce hazliu”, se putea citi pe pancarte, in fata primariei.

”Macron demisia”, ”Nici Le Pen, nici Macron”, scandau manifestantii, fara vreun incident notabil.

La Grenoble, 350 de militanti anarhisti si de ultrastanga s-au adunat in fata prefecturii. O ”coloana salbatica” s-a format dupa aceea pe mai mult de un kilometru, dupa care a fost dispersata cu tiruri de grenada, potrivit politiei.

Citeste si:
Noi măsuri de relaxare: Manifestațiile sunt permise cu maximum 100...
VIDEO Noi măsuri de relaxare:...

La Strasbourg, incidente au avut loc dupa ce o manifestatie a extremei stangi, de aproximativ 100 de persoane, s-a trezit fata in fata cu aproximativ zece militanti de extrema dreapta. Politia a procedat la ”aproximativ zece arestari”, potrivit viceprimarului (PS) insarcinat cu securitatea Robert Herrmann.

Aproximativ 300 de persoane au manifestat de asemenea la Poitiers, in spatele unei banderole cu mesajul ”Generatia neguvernabila”, iar incidente usoare au avut loc intre o parte dintre ele si forte de ordine, dupa ce un grup mic de manifestanti a lansat fumigene.

La Tours, aproximativ 100 de persoane au defilat cu sloganul ”nici Le Pen, nici Macron”, iar alte 80 au defilat la Caen, fara incidente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.