Francezii isi aleg duminica presedintele, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron si candidate de extrema-dreapta Marine Le Pen. Indiferent de rezultat, un lucru este, insa, sigur - Europa nu va mai ramane la fel, comenteaza Washington Post.

O victorie a candidateI de extrema-dreapta Marine Le Pen ar zgudui bazele lumii occidentale. Daca victoria lui Donald Trump in cursa pentru Casa Alba a avut consecinte in Europa, o victorie a lui Le Pen a fi incomparabil mai semnificativa, avertizeaza analisti citat de WP.

In plus, Trump s-a razgandit in repetate randuri in diferite dosare internationale si nationale, in timp ce agenda lui Le Pen a ramas, practice, neschimbata de ani de zile.

Ea a promis sa retraga Franta din comandamentul NATO, din Zona euro si, in unele conditii, chiar din Uniunea Europeana. Putini se indoiesc ca se va tine de cuvant.

Rivalul sau de centru, Emmanuel Macron, favorit detasat in sondaje, are opinii total diferite. Agenda sa proeuropeana este bazata pe o abordare economica neoliberala si pe o atitudine moderata in chestiuni sociale.

Chiar si el si-a inasprit, insa, in ultimele zile de campanie atitudinea fata de Bruxelles, afirma CNN. Intr-un interviu acordat luni, el a cerut o reforma a blocului comunitar, avertizand ca ar fi o „tradare”, dac[ UE va continua asa cum este si ca un esec al reformei ar putea grabi un „Frexit”.

Aceasta ar putea fi mai mult decat o amenintare goala – este posibil ca, daca va fi instalat la Elysee, Macron sa exercite presiuni pentru o astfel de reforma, afimra postul american de televiziune.

Macron ar fi cel mai proamerican presedinte francez din ultima perioada, potrivit Washington Post. „Cu Macron ca presedinte al Frantei, Statele Unite vor avea in fata o Franta si, implicit, o Europa mult mai puternica, strategica, increzatoare si care gandeste in viitor”, explica Nicholas Dungan, analist la centrul de reflectie Consiliul Atlantic, din Washington DC. „Statele Unite, fie ca isi dau seama sau nu, au nevoie de o Europa puternica”, a adaugat el.

Franta este un aliat important din NATO si a desfasurat recent raiduri impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic. In plus, fortele franceze au participat la operatiuni NATO din Afganistan. Insa Le Pen vrea sa coopereze mai strans cu Rusia decat cu partenerii occidentali.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Pe plan economic, Le Pen vrea o iesire a Frantei din Zona Euro, ceea ce ar provoca haos pe piete si ar avea repercusiuni pe termen lung imposibil de prevazut asupra ratelor de schimb, politicilor comerciale si normelor economice ale Uniunii Europene, scrie cotidianul american.

O ABORDARE DIFERITA

Desi duminica este ales viitorul lider de la Elysee, invingatorul va avea nevoie de inca o victorie la alegerile legislative din iunie, relateaza News.ro.

Daca viitorul presedinte nu va reusi sa obtina majoritate in camera inferioara a Parlamentului, se va confrunta cu ani de guvernare in care nu se va putea baza pe alesi pentru adoptarea de legi. Desi presedintii francezi au mai multe prerogative decat multi dintre liderii din alte tari, au nevoie, totusi, de partidele lor pentru schimbarile legislative.

In conditiile in care partidele traditionale din Franta sunt in haos, dupa ce candidatii lor au fost eliminati din primul tur de scrutin al prezidentialelor, si cum exista o diviziune tot mai profunda de-a lungul liniilor ideologice, castigatorul alegerilor va trebui, probabil, sa coopereze si cu alte partide si sa se apropie de oponentii sai.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.