Miliardarul norvegian Kjell Inge Røkke, un fost pescar care s-a imbogatit lucrand in industria petrolului, a anuntat ca va dona ”partea leului” din averea sa impresionanta. El spune ca va incepe sa faca acest lucru prin finantarea unui vas de cercetare, care va avea misiunea de a colecta deseurile de mase plastice din marile si oceanele lumii, informeaza BBC.

Kjell Inge Røkke a dezvaluit ca aceasta initiativa va fi demarata in parteneriat cu organizatia ecologista World Wildlife Fund (WWF). Prin anuntul sau, Kjell Inge Røkke s-a alaturat altor miliardari ai lumii, precum Bill Gates, Warren Buffet si Mark Zuckerberg, care au anuntat in mod public ca isi vor dona averile.

Potrivit BBC, Kjell Inge Røkke are o avere estimata la aproximativ 2 miliarde de dolari.

”Vreau sa inapoiez societatii cea mai mare parte a averii pe care am strans-o”, a spus miliardarul norvegian intr-un interviu acordat pentru cotidianul Aftenposten. ”Nava de cercetare pe care o finantez reprezinta doar o parte din acest proiect”.

Ambarcatiunea va avea un echipaj alcatuit din 30 de persoane si va putea sa gazduiasca la bordul ei pana la 60 de oameni de stiinta si numeroase laboratoare.

Nava va putea sa extraga din apa marilor si oceanelor pana la 5 tone de mase plastice in fiecare zi, pe care le va recicla apoi cu ajutorul unui dispozitiv ecologic. ”Marile ocupa 70% din suprafata Terrei si mare parte din acest teritoriu nu este cercetate”, a spus Kjell Inge Røkke.

Miliardarul norvegian nu a precizat costul de fabricatie al ambarcatiunii si nici suma totala pe care o va dona in cadrul acestui proiect.

Kjell Inge Røkke si sotia lui au infiintat deja o fundatie care ofera burse studentilor doctoranzi.

Alti miliardari filantropi

Bill Gates, cofondator al companiei Microsoft, si sotia lui, Melinda, au anuntat public in urma cu cativa ani ca vor dona 95% din averea lor uriasa, pentru a promova programe medicale, educative si de dezvoltare globala sustenabila.

Investitorul Warren Buffet a anuntat ca va dona 99% din totalul averii sale si a impartit acea suma intre mai multe organizatii de caritate de talie mondiala, alocand o anumita suma inclusiv pentru Bill and Melinda Gates Foundation.

Citeste si:
OMS cere țărilor dezvoltate să aloce bani pentru combaterea COVID-19
OMS cere țărilor dezvoltate...

Mark Zuckerberg, CEO-ul si fondatorul Facebook, a anuntat recent ca va dona 99% din totalul actiunile pe care le detine in aceasta companie in beneficiul unor cauze pozitive, inclusiv pentru dezvoltarea serviciilor medicale si pentru construirea unor comunitati umane mai puternice.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.