Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a descris duminica noaptea pe liderul nord-coreean drept o persoana ”inteligenta si descurcareata”, intr-un interviu pentru emisiunea ”Face the Nation”. De asemena, presedintele s-a aratat surprins ca Kim Jong-un a reusit sa preia puterea la o varsta frageda desi a avut de a face cu ”niste oameni extrem de duri” la Phenian, relateaza BBC.

In ciuda tensiunilor exarcebate cu privire la programul nuclear nord-coreean, liderul american a precizat ca nu are nicio idee cu privire la sanatatea mintala a lui Kim Jong-un.

”Oamenii se intreaba daca este intreg la minte? Nu am nicio idee. Nu pot sa raspund la asta si multora nu le place atunci cand spun ca era un tanar de 26 sau 27 de ani atunci cand a preluat puterea, dupa ce tatal sau a murit. Desigur ca are de a face cu oameni extrem de duri, in special generali si ceilalti”, a declarat Trump.

De asemenea, presedintele a explicat ca dictatorul nord-coreean s-a dovedit inteligent si descurcaret pentru a reusi sa-si pastreze puterea.

”Sunt sigur ca foarte multi oameni au incercat sa-i ia puterea, nu conteaza daca e vorba de unchiul sau ori de altcineva”, a declarat liderul de la Casa Alba.

Kim Jong-un si-a executat in urma cu doi ani unchiul, care era numarul doi in Partidul Comunist, scrie News.ro.

In continuare, presedintele s-a aratat nemultumit de faptul ca Bush si Obama nu au reusit sa elimine situatia periculoasa din peninsula Coreeeana.

Acest interviu a avut loc la scurt timp dupa ce regimul nord-coreean a lansat a doua racheta balistica din ultimele doua saptamani, care a explodat din nou in aer.

Trump a refuzat sa discute despre rachetele nord-coreene care esueaza din ce in ce mai des

”Nu ar trebui sa ne anuntam toate miscarile. Este un joc de sah. Pur si simplu nu vreau ca oamenii sa stie la ce ma gandesc”.

Analistii cred ca regimul nord-coreean isi continua eforturile de miniaturizare a focoaselor nucleare, pentru a fi instalate pe rachetele intercontinentale capabile sa loveasca Statele Unite.

Tensiunile din regiune au crescut considerabil in ultima perioada, iar exercitii militare de amploare au loc in ambele Coreei.

Citeste si:
Kim Jong-Un a ordonat executarea unui oficial
Kim Jong-Un a ordonat...

Statele Unite au trimis o adevarata armanda in regiune, in incercarea de a contracara amenintarea Phenianului.

Presedintele Trump a declarat ca americanii nu vor fi ”foarte fericiti” daca regimul nord-coreean continua testarea de rachete balistice, refuzand sa raspunda daca ar putea sa existe o actiune militara.

”Nu stiu. Vreau sa spun ca vom vedea”.

Liderul american a apreciat ca presedintele chinez pune presiune pe Kim Jong-un pentru a-si incetini programul nuclear si activitatile militare din Coreea de Nord.

”Dar pana acum, poate nu s-a intamplat nimic sau poate s-a intamplat”.

Donald Trump a laudat din nou relatiile cu China.

”Relatia pe care o am cu China a fost deja apreciata pentru ca este extrem de speciala, ceva extrem de diferit de ce am avut pana acum”, a precizat presedintele de la Casa Alba.

Citeste si:
Dinu Maxer, despre felul în care au reacționat copiii când au aflat...
Dinu Maxer, despre felul în...

Trump a amenintat in timpul campaniei electorale ca va condamna regimul chinez pentru manipularea monedei, dar acum pare ceva mai rezervat in relatie cu Beijingul.

”Coreea de Nord este mai importanta decat comertul. Adica comertul este foarte important. Dar un razboi amsiv cu milioane de persoane ucise? Asta, as spune ca asta trece peste comert".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.