Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a deschis o procedura de infringement impotriva Ungariei pentru controversata lege privind universitatile, care ameninta in special o universitate finantata de miliardarul american George Soros, scrie AFP.

"Am decis sa lansam masuri legale pentru legea privind universitatile trimitand o scrisoare de notificare legala guvernului ungar", a anuntat Valdis Dombrovskis, unul dintre vicepresedintii executivului european, intr-o conferinta de presa.

Ungaria a adoptat proiect de lege care reglementeaza activitatea universitatilor straine din tara impunand, printre alte condtii, existenta unui campus in statul sau de origine - New York, in cazul universitatii finantate de Soros, iar o alta este sa existe un acord bilateral de sustinere.

Conditia privind campusul din statul de origine reprezinta o problema numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universitati straine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

Mii de oameni, unguri si straini, au protestat la Budapesta fata de acest proiect, informeaza HotNews.

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Universitatea Central-Europeana din Budapesta, finantata de George Soros, ca a "trisat" in procesul de acordare a diplomelor si ca incalca reglementarile ungare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.