Oficialii de la Viena asteapta cu nerabdare raspunsul pe care Comisia Europeana va trebui sa il dea saptamana viitoare cu privire la cererea de extindere a perioadei de control la granitele Austriei pe termen nedeterminat.

Pentru ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka, cata vreme granitele externe ale UE nu sunt corespunzator securizate, tara sa va fio nevoita sa ia masuri suplimentare de protectie, anunta Deutsche Welle, citat de business24.ro.

"In materie de securitate interna si ordine publica, pur si simplu sunt nevoit sa stiu cine intra la noi in tara", a explicat Sobotka, in cadrul unui interviu acordat cotidianului german Die Welt.

Comisia Europeana a aprobat la inceputul lunii februarie extinderea perioadei de control la granita pentru cinci state din spatiul Schengen - Germania, Austria, Suedia, Danemarca si Norvegia - pana la mijlocul lunii mai, dar Viena ar dori sa le mentina pe termen nedefinit.

Controalele la granita impuse de Austria si Germania au debutat inca din septembrie 2015, cand s-a inregistrat un varf al fluxului de refugiati sirieni care se indreptau spre Europa de vest.

Temerile actuale le oficialilor de la Viena se refera la un posibil fenomen de peregrinare a refugiatilor deja acceptati in unele state membre UE, dar si la reactivarea rutelor din Balcani.

In 2015, Austria a acordat azil unui numar de 90.000 de refugiati, fapt care a scutit Viena sa preia alti migranti redistribuiti prin acordul CE pana anul acesta.

In 2017 insa, Viena ar trebui sa asigure primirea in tara a 2.000 de refugiati din taberele deschise in Grecia si Italia, dar deja oficialii austrieci au cerut ca tara lor sa fie exceptata de la regula redistribuirii stabilita de Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.