Theresa May il primeste miercuri la Londra pe presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker in vederea unor discutii despre Brexit, cu cateva zile inaintea unui summit al Celor 27 care va stabili liniile rosii ale negocierilor cu privire la acest subiect, relateaza AFP.

Juncker, invitat de premierul britanic conservator, va fi insotit de Michel Barnier, negociatorul-sef al Uniunii Europene (UE).

La o masa de lucru pe Downing Street, cei trei vor discuta despre ”procesul negocierilor (in baza) articolului 50”, a anuntat o purtatoare de cuvant a CE Mina Andreeva.

Este vorba despre prima intalnire intre Juncker si May de la declansarea, pe 29 martie, a prevederilor acestui articol, punctul de plecare al celor doi ani de negocieri, la finalul carora Regatul Unit isi va lua adio de la UE.

De la activarea lui, mai multi oficiali europeni s-au succedat in capitala britanica - presedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani saptamana trecuta si presedintele Consiliul European Donald Tusk pe 6 aprilie.

Acest balet diplomatic arata ca Regatul Unit are in vedere ”negocieri in mod constructiv si cu bunavointa”, a dat asigurari marti un purtator de cuvant al lui May.

Probabil ca reuniunea de miercuri nu se va incheia cu cine stie ce rezultate, a declarat pentru AFP Nina Schick, codirectoarea cabinetului de consiliere Hanbury strategy, scrie News.ro.

”Ei ar putea sa-si reitereze pozitiile inainte de negocieri”, dar nu este exclusa o declaratie cu privire la drepturile muncitorilor europeni, a adaugat ea.

Theresa May a anuntat deja ca doreste sa pastreze o relatie ”speciala” cu UE, in pofida faptului ca a optat pentru ceea ce este considerat drept un Brexit ”dur” - o iesire de pe piata unica.

UE isi inaspreste pozitia

UE si-a inasprit pozitia in mai multe dosare-cheie - drepturile cetatenilor dupa iesirea Regatului Unit, viitorul serviciilor financiare si factura divortului -, asa cum arata un proiect al ”orientarilor negocierilor” consultat marti de AFP.
Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Uniunea, care a transformat apararea drepturilor cetatenilor ei in Regatul Unit (si invers ale cetatenilor britanici in restul blocului) intr-una dintre cele trei prioritati ale sale, va cauta sa obtina garantarea ”drepturilor de a obtine resedinta permanenta” a persoanelor care au locuit legal cinci ani pe teritoriul britanic, potrivit acestui document.

Aceste proiect cu orientari de negociere este mai ferm, de asemenea, in problema sectorului financiar, pe care UE vrea sa-l protejeze de orice perturbari legate de iesirea City - principala piata financiara europena - de pe piata unica.

In ceea ce priveste factura pe care Londra o are de platit la parasirea UE, acesta este unul dintre dosarele cele mai sensibile ale negocierilor. Bruxellesul a anuntat deja ca factura va fi ”piperata”. Ea a fost evaluata de partea europeana la aproximativ 60 de miliarde de euro.

Citeste si:
Theresa May si-a anuntat demisia
Theresa May si-a anuntat demisia

Textul negociat la Bruxelles de reprezentantii celor 27 de state membre - a carui prima versiune a fost prezentata la sfarsitul lui martie - urmeaza sa fie finalizat joi, in Consiliul de Ministri, inainte sa fie semnat sambata, in cursul unui summit extraordinar al liderilor europeni, mai putin britanic, care se reunesc la Bruxelles.

Statele membre urmeaza sa adopte ulterior ”directive” mai detaliate, pe 22 mai, intr-o reuniune care-i va inmana francezului Michel Barnier mandatul de negociator-sef al tuturor Celor 27.

UE spera sa inceapa negocieri in baza Articolului 50 dupa alegerile generale anticipate prevazute in Regatul Unit pe 8 iunie. Acest scrutin a fost convocat de Theresa May care spera sa iasa intarita din ele in vederea negocierii Brexitului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.