Reprezentantii Inaltei Comisii Electorale (YSK) au anuntat ca vor evalua miercuri toate plangerile legate de desfasurarea referendumului constitutional, precum si solicitarile de anulare depuse de opozitia laica din Turcia, transmite Reuters.

Membrii Partidului Popular Republican (CPK) au depus cu o zi in urma un apel pentru a obtine anularea rezultatelor referendumului constitutional, dupa ce observatorii internationali au anuntat ca pana la 2,5 milioane de voturi ar fi putut sa fie manipulate prin nestampilarea buletinelor, aprobate oricum de YSK.

51,4% dintre alegatorii turci au sustinut la urne reformele constitutionale, care prevad extinderea puterilor pentru presedintele Recep Tayyip Erdogan.

Presedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii OSCE, care au denuntat o serie de nereguli si au precizat ca procedurile folosite in cadrul votului cu privire la extinderea puterilor presedintelui ”nu se ridica la inaltimea” standardelor internationale.

OSCE a prezentat luni o serie de nereguli in referendum. In acest sens, observatorii au anuntat ca decizia de a valida buletine de vot care nu aveau stampila de control a subminat garantii impotriva fraudarii, scrie News.ro.

Organizatia a mai citat intre aceste nereguli distorsiuni in campania dinainte de vot in favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” si faptul ca intrebarea adresata in referendum nu a fost tiparita pe buletinul de vot.

”Mai intai aflati care va este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregatiti”, le-a spus presedintele turc observatorilor internationali de la OSCE.

Autoritatea electorala a confirmat victoria ”taberei da” in ciuda neregulilor semnalizate de catre opozitia din Turcia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.