Seful statului turc a facut aceste declaratii, la palatul prezidential de la Ankara, in fata sustinatorilor sai, la o zi dupa ce a obtinut o victorie stransa si contestata in referendumul pe tema consolidarii puterilor sale.

El a declarat ca nu este ingrijorat de eventuale obiectii ale UE fata de o eventuala reintroducere a pedepsei capitale in tara sa.

Erdogan a acuzat UE ca lasa Turcia ”sa astepte la porti de 54 de ani”

El a amenintat ca un referendum poate stabili daca Turcia sa continue sau nu procesul aderarii la blocul european.

”Decizia apartine poporului. Ne vom duce la natiunea noastra”, a subliniat el.

Erdogan a respin de asemenea acuzatii ale observatorilor referendumului si a insistat ca votul a fost ”cea mai democratica alegere” pe care a vazut-o vreo tara din Occident, scrie News.ro.

El le-a spus luni sustinatorilor sai, in fata palatului prezidential, ca Turcia va ignora concluziile misiunii de monitorizare OSCE.

”Mai intai aflati care va este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregatiti”, a declarat el.

Ministerul de Externe respinge criticile observatorilor drept declaratii "motivate politic"

Ministerul turc de Externe a respins, anterior, constatarile observatorilor referendumului si s-a declarat ”intristat” de ceea ce a catalogat drept declaratii ”motivate politic si acuzatoare”.

Evaluarea misiunii de observare potrivit careia procedurile din cadrul procesului electoral nu s-au ridicat la nivelul standardelor internationale ”sunt inacceptabile”, a apreciat ministerul luni seara, intr-un comunicat.

Msiunea OSCE a ”venit in Turcia cu prejudecati si a ignorat principiile obiectivitatii si neutralitatii”, apreciaza diplomatia turca.

OSCE a prezentat luni o serie de nereguli in referendum

Observatorii au anuntat ca procedurile folosite in cadrul votului cu privire la extinderea puterilor presedintelui ”nu se ridica la inaltimea” standardelor internationale.

Ei au anuntat, de asemenea, ca decizia YSK de a valida buletine de vot care nu aveau stampila de control a subminat garantii impotriva fraudarii.

Organizatia a mai citat intre aceste nereguli distorsiuni in campania dinainte de vot in favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” si faptul ca intrebarea adresata in referendum nu a fost tiparita pe buletinul de vot.