Cancelarul german Angela Merkel l-a indemnat luni pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan sa caute ”un dialog respectuos”.

”Guvernul (german) asteapta ca Guvernul turc, dupa o campanie electorala dura, sa caute acum un dialog respectuos cu toate fortele politice si in societate”, a subliniat cancelarul intr-o scurta declaratie comuna cu ministrul sau de Externe Sigmar Gabriel.

Berlinul a declarat ca a ”luat act” de rezultatul provizoriu al votului in urma caruia tabara ”da” a obtinut 51,37% din voturile exprimate, dupa numararea a 99,45% din voturile exprimate.

Guvernul german ”respecta dreptul (barbatilor) turci si (femeilor) turce de a-si decide Constitutia”, adauga ea, subliniind ca ”rezultatul strans arata cat de divizata este societatea turca”.

Acest lucru inseamna o mare responsabilitate pentru liderii turci si pentru presedintele Erdogan personal”, continua ea, in contextul in care seful statului turc a purtat o violenta campanie verbala impotriva liderilor germani, dupa interzicerea unor mitinguri electorale pro-Erdogan in Germania.

Berlinul a indemnat totodata la ”discutii politice cat mai rapid posibil” cu Ankara, ”atat la nivel bilateral, cat si intre institutii europene si Turcia”.

Merkel a mai declarat ca asteapta primele evaluari ale observatorilor OSCE si Consiliului Europei cu privire la desfasurarea scrutinului, prevazute luni.

Ea a evocat, de asemenea, ”indoielile puternice” exprimate de catre Consiliul UE si OSCE cu privire la acest referendum.

Germania intretine legaturi stranse cu Turcia, in contextul in care pe teritoriul ei se afla cea mai mare diapora turca din lume. Insa relatiile lor au fost afectate puternic in timpul campaniei in vederea referendumului.

Aproximativ 63% dintre turcii din germania au votat in favoarea lui Erdogan in referendum, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.