Patru oficiali ai armatei americane au dezvaluit vineri ca Washingtonul a lansat o bomba uriasa in Afganistan.
UPDATE Bomba MOAB a ucis 36 de presupusi militanti ai Statului Islamic, anunta autoritatile de la Kabul. Afirmatiile nu au putut fi identificate din surse independente. Un purtator de cuvant al Ministerul de la Kabul, Dawlat Waziri, a precizat ca nu au fost raniti civili in explozia masiva de joi ce a vizat o retea de pesteri si tuneluri.

Bomba poreclita MOAB (Mother of All Bombs) a fost lansata in jurul orei locale 19.00 (17.30 ora Romaniei), fiind vorba de cea mai mare bomba non-nucleara lansata vreodata de Statele Unite, transmite CNN.

MOAB este cunoscuta drept „mama tuturor bombelor” si cantareste aproximativ 10,3 tone, fiind ghidata de un sistem GPS, relateaza Digi24, citand News.ro.

De asemenea, bomba a fost lansata de o aerovana MC-130, care apartine Comandei de Operatiuni Speciale.

Potrivit surselor militare, cea mai mare bomba non-nucleara a avut drept tinta o serie de tuneluri ale jihadistilor Statului Islamic din provincia Nangarhar.

Armata americana evalueaza in acest moment daunele provocate de MOAB.

Este pentru prima data cand o asemenea bomba este utilizata pe campul de lupta, munitia fiind dezvoltata in timpul razboiului din Irak.

Productia unei astfel de bombe costa nu mai putin de 16 milioane de dolari.

MOAB are o lungime de 9 metri si un diametru de un metru. In ciuda acestor cifre impresionante, marja de eroare in ceea ce priveste lovirea tintei e de doar 13 metri.

In Afganistan, coloana de fum si praf era vizibila de la o distanta de peste 30 de kilometri.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.