Abdul Hamid Youssef, un sirian care locuieste la periferia de nord a orasului sirian Khan Sheikhoun, in provincia Idleb (nord-vest), si-a pierdut 25 de rude in presupusul atac chimic de marti, soldat cu 86 de morti - inclusiv 30 de femei si 20 de copii - si 160 de raniti, relateaza CNN.

Barbatul spune ca atacul l-a trezit din somn si ca respira cu dificultate cand s-a trezit.

Youssef s-a dus sa vada daca cei doi gemeni, in varsta de noua luni, erau in viata. Dupa ce a constatat ca pareau nevatamati i i-a dat sotiei sale, careia i-a spus sa ramana in casa.

In drum catre locuinta parintilor sai, in vecini, el a trecut, pe strada, pe langa persoane care se impleticeau si cadeau.

Youssef si alti membri ai familiei sale extinse locuiau in nordul Khan Sheikhoun, iar atacul de marti a atins zona in care se afla brutaria, la cativa metri de casa sa.

Insa nu este vorba despre un atac ”obisnuit”. Presedintele sirian Bashar al-Assad a fost acuzat ca a folosit armament chimic in atacuri aeriene in aceasta regiune, aflata sub controlul rebelilor si jihadistilor in timp ce oamenii inca dormeau.

Youssef a sosit la casa parintilor si si-a gasit doi frati morti. Panicat, s-a intors repede acasa sa vada ce fac sotia si bebelusii.

Aveau spuma la gura, convulsii. Erau toti pe podea. Copiii mei, Ahmad si Aya, si sotia mea... au fost toti martirizati. Intreaga mea familie a murit”, a declarat el miercuri, pentru CNN, plangand in hohote.

Cel mai sangeros atac comis in Siria in ultimii ani

Sotia si copiii lui Youssef se afla printre victimele acestui atac, considerat cel mai sangeros atac chimic comis in ultimii ani in tara. Inca nu se stie cine sunt cei vonovati de aceasta tragedie.

Armata siriana a negat ca a folosit armament chimic si a dat vina pe rebeli.

Youssef spune ca s-a prabusit si s-a trezit, cateva ore mai tarziu, pe un pat de spital, cand a aflat ca cea mai mare parte a familiei sale extinse a murit. El spune ca aproximativ 25 de rude i-au murit marti la Khan Sheikhoun. ”Fratii mei, copiii lor si verii lor. Aproximativ 25 de membri ai familiei, toti (au fost) martirizati”, spune Youssef.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Potrivit unor informatii locale de marti, cel putin 19 membri ai familiei lui Youssef au fost ucisi in atac. Numele sotiei sale si ale gemenilor au fost trecute pe o lista cu victime, pusa in circulatie online.

Locuitori ai orasului s-au adunat miercuri sa-si ingroape mortii.

Youssef apare intr-o fotografie in care strange in brate corpurile bebelusilor, infasurate in panza alba, care a devenit virala pe Internet. El a fost fotografiat stand pe marginea gropii, cu gemenii morti in brate. In imagini filmate ulterior, el este surprins ingenunchind langa morminte si plangand.

”Plang, dar sunt lacrimi de bucurie”, spune Youssef, care adauga ca copiii lui sunt acum cu Allah si ca este mai bine decat sa fie in Siria. ”Copiii mei nu sunt primii copii care mor”, spune el, izbucnind in lacrimi.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.