Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite se reuneste miercuri de urgenta, dupa ce o suta de civili si-au pierdut viata intr-un presupus atac chimic lansat de fortele guvernamentale in localitatea Khan Sheikhoun, situata in nord-vestul teritoriilor controlate de rebeli in provincia Idlib, transmite BBC.

Liderii internationali au reactionat dupa presupusul atac chimic, aruncand vina pe regimul sirian pentru sutele de morti si raniti din Idlib, relateaza News.ro.

Activistii au anuntat ca bilantul atacului chimic a ajuns la 100 de morti si 400 de raniti, dupa ce inclusiv un spital in care erau tratate primele victime a devenit tinta unui raid aerian al fortelor al-Assad.

Ambasadorul Marii Britanii pe langa ONU, Matthew Rycroft, a spus ca acest atac chimic reprezinta o veste proasta pentru pacea din Siria.

Reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite a fost convocata de catre Franta si Marea Britanie.

Provincia Idleb, aflata in mare parte sub controlul unei aliante intre rebeli si jihadisti, este vizata frecvent de atacuri aeriene ale regimului si aviatiei ruse. Ea a fost vizata, de asemenea, de raiduri ale coalitiei antijihadiste conduse de Statele Unite.

Guvernul sirian dezminte ca a folosit arme chimice intr-un razboi care s-a soldat cu peste 320.000 de morti incepand din martie 2011. El a ratificat Conventia cu privire la interzicerea armamentului chimic in 2013.

In octombire 2016, Consiliul de Securitate a primit un raport care conchide ca armata siriana a comit un atac cu armament chimic si anume clor, la Qmenas, in provincia Idleb, pe 16 martie 2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.