Autoritatile ruse au crescut in timpul noptii bilantul atentatului terorist de la metrou la 11 morti si cel putin 45 de raniti, dupa ce un dispozitiv improvizat a explodat intr-o garnitura de metrou care circula intre statiile Piata Senaia la Tehnologiceski Institut din Sankt Petersburg. Intre timp, presa rusa relateaza ca principalul suspect ar fi un tanar originar dintr-o tara central-asiatica, transmite BBC.

Update 11:33 Autoritatile ruse au ridicat bilantul oficial la 14 morti si 49 de raniti. Noile informatii despre numarul persoanelor decedate in atac vin de la ministerul Sanatatii din Rusia.

Intre timp, serviciile secrete kirgize l-au identificat pe atacator drept Akbarzhon Jalilov, un tanar nascut in 1995 in localitatea Osh, al doilea oras ca marime din Kirgizstan.

Akbarzhon Jalilov ar avea cetatenie rusa, fiind surprins de camerele de supraveghere de la metrou imbracat intr-o roba neagra si cu o palarie de aceeasi culoare.


TASS si Interfax sustin ca anchetatorii l-au identificat deja pe principalul suspect, dar nu se stie exact daca acesta este un atacator sinucigas.

Autoritatile au declarat trei zile de doliu in memoria persoanelor care si-au pierdut viata in explozia din Sankt Petersburg.


Presedintele Putin a vizitat luni seara locul exploziei si a depus flori pe un altar improvizat. De asemenea, acesta era deja in oras in timpul exploziei si a continuat o intalnire programata cu presedintele Belarus, Aleksandr Lukasenko.

11 morti si 45 de raniti

Bilantul oficial arata ca 11 persoane si-au pierdut viata, in vreme ce alte 45 au fost ranite in explozia de la metrou.

Anchetatorii rusi au catalogat explozia drept un ”act de terorism”, dar nicio grupare nu a revendicat pana in acest moment atentatul de la metrou, in vreme ce premierul rus nu s-a sfiit sa spuna ca e vorba de un atentat terorist in Sankt Petesburg.

Comisia de Investigatii din Rusia a lansat o ancheta pentru act terorist in urma exploziei care a zguduit o garnitura de metrou din Sankt Petersburg. De asemenea, comisia a catalogat explozia ca fiind un atac teorist, dar mai multe scenarii sunt luate in considerare in acest moment.

Citeste si:
Vacanta prelungita in 2019: Cum sa ai 35 de zile libere cu noua...
Vacanta prelungita in 2019:...

Anterior, Procuratura Generala a catalogat incidentul ca un act terorist, inainte de a reveni si a preciza ca este prea devreme pentru a se trage o concluzie cu privire la circumstantele exploziei din Sankt Petersburg.

Presa rusa a publicat o prima imagine cu presupusul atacator de la metrou, care a abandonat o servieta plina cu explozibili intr-o garnitura de metrou ce calatoarea de la Piata Sennaia spre Tehnologiceski Institut. Acesta are barba si apare imbracat intr-o roba neagra, in vreme ce are capul acoperit cu o caciula de aceeasi culoare, care seamana cu o palarie purtata in mod traditional de cecenii din Rusia.

Un martor a vazut un barbat care a abandonat o servieta in vagonul de metrou

”A fost o explozie pe sine, un barbat a lasat o servieta in vagon, a coborat din vagon si s-a mutat in alt vagon”, i-ar fi scris martorul unui prieten, intr-un SMS.
Citeste si:
Bilanțul COVID-19 pentru azi: cazuri noi în România și decese
Bilanț COVID-19: Au fost...

Rusia a fost tinta unor atacuri lansate de militanti ceceni in trecut. Lideri rebeli ceceni au amenintat frecvent cu noi atacuri si cel putin 38 de persoane au fost ucise in 2010, cand doua femeie kamikaze au detonat bombe in garnituri de metrou pline, la Moscova.


Din anul 2000 pana in prezent, rebelii ceceni au ucis 1.130 de persoane in atentate.

O sursa din randul autoritatilor ruse sustine ca este vorba de un singur atacator in explozia care a zguduit o garnitura de metrou din metropola Sankt Petersburg. Intre timp, un al doilea suspect vizat de un mandat de cautare s-a predat si a acceptat sa colaboreze cu anchetatorii, dar nu exista date care sa sustina implicarea sa in atacul terorist dintre statiile Piata Sennaia si Tehnologiceski Institut, transmite Interfax.

Citeste si:
Tragedie într-o grădiniță din Thailanda. Peste 31 de persoane au murit
Tragedie într-o grădiniță din...

De asemenea, nu se stie daca este vorba de un atacator sinucigas, datele primite de la autoritati in acest sens fiind contradictorii, scrie News.ro.

Potrivit sursei, acelasi suspect ar fi lasat un al doilea dispozitiv explozibil in statia Ploscead Vosstaniia, dar genistii au reusit sa dezamorseze a doua bomba din Sankt Petersburg.

”In timp ce era in metrou, acest crininal a actionat dispozitivul explozibil intre statiile Piata Sennaia si Tehnologiceski Institut”, a declarat o sursa pentru Interfax.

Al doilea suspect vizat de un mandat de cautare s-a predat autoritatilor si s-a declarat nevinovat

In timpul noptii, bilantul atentatului de la metrou a crescut la 11 morti si cel putin 45 de raniti, iar anchetatorii l-au identificat pe principalul suspect ca fiind originar dintr-o tara central-asiatica.

Ministrul de Externe din Kazahstan a confirmat ca printre presupusii suspecti se numara si un cetatean kazah disparut, dar este prea devreme pentru tragerea unor concluzii in ceea ce priveste atacul terorist din Sankt Petersburg.

Citeste si:
Atac armat în California, soldat cu opt morți. Ce s-a întâmplat cu...
Atac armat în California,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.