Presedintele american Donald Trump a laudat Uniunea Europeana (UE) ca a facut ”o treaba foarte buna” prin faptul ca s-a unit dupa decizia Marii Britanii de a parasi blocul, intr-un interviu pentru Financiar Times, relateaza AFP.

”As fi crezut, atunci cand s-a intamplat, ca mai multe (tari) au sa urmeze, insa cred intr-adevart ca Uniunea Europeana incepe sa actioneze unita”, a declarat Trump despre decizia Marii Britanii de a parasi UE in acest interviu publicat duminica.

Presedintele american a laudat blocul ca a facut ”o treaba foarte buna in a se apropia” dupa socul rezultatului referendumului din 23 iunie.

El a laudat UE pentru ca a adoptat ”alt spirit in a se mentine unita”.

Trump revine astfel asupra predictiei sale din ianuarie, potrivit careia ”alte tari vor pleca” din bloc in urma Brexitului, pe care l-a catalogat apoi drept un ”minunat”.

Aceste declaratii, pe care le-a facut intr-un interviu comun pentru ziarele The Financial Times si Bild inainte sa fie investit in functie, i-au infuriat pe liderii europeni.

UE ”n-are nevoie de sfaturi din afara”, ii replica dur presedintele francez Francois Hollande, iar cancelarul german Angela Merkel declara la vremea respectiva pentru presa ca ”europeni isi au soarta in propriile maini”.

”O AFACERE FORMIDABILA”

Intr-un interviu pentru Financial Times, Trump pretinde ca Brexitul va fi un lucru pozitiv pentru ambele parti de la masa negocierilor.

”Eu cred de fapt ca va fi o afacere formidabila pentru Regatul Unit si cred ca va fi foarte, foarte buna si pentru Uniunea Europeana”, apreciaza el.

In campania prezidentiala a lui Trump a participat Nigel Farage, un actor-cheie in referendumului cu privire la Brexit, care i-a indemnat anul trecut pe alegatorii americani sa voteze cu miliardarul populist antisistem.

Londra a lansat miercuri procesul iesirii din UE, o decizie care a obligat Casa Alba la o reactie mai oficiala.

Citeste si:
OMS: Poate pulverizarea de alcool sau de clor pe corp să ucidă...
OMS: Poate pulverizarea de...

”Noi respectam vointa electroratului britanic si Guvernului Majestatii Sale de a lua masuri in vederea plecarii din Uniunea Europeana. Oricare ar fi viitorul relatiei intre Regatul Unit si UE, noi vrem ca Regatul Unit sa ramana un lider puternic in Europa”, a declarat Sean Spicer, un purtator de cuvant al Casei Albe.

Un gust amar ramane insa intre Washington si Bruxelles transmite News.ro.

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a exprimat joi acest sentiment declarandu-se pregatit, in gluma, sa incurajeze miscari de independenta in Statele Unite daca Trump nu-si reduce sustinerea fata de Brexit.

”Presedintele (american) nou ales este incantat sa vada (Marea) Britanie plecand” din Uniunea Europeana, a declarat Juncker in Malta.

”Daca o tine tot asa, eu am sa promovez independenta Ohio si a (orasului) Austin din Texas”, a declarat el in germana la un congres al Partidului Popular European (PPE).

Citeste si:
Trump, primul presedinte american prezent la Forumul Economic de la...
Trump, primul presedinte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.