Cel putin 254 de oameni au murit si alti peste 120 au fost raniti in urma unei alunecari de teren produse in provincia columbiana Putumayo, in sud-vestul tarii, au anuntat autoritatile citate de Reuters.

Ploile torentiale au facut mai multe rauri sa iasa din matca, iar torentele au acoperit cladiri si drumuri cu namol, pietre si copaci rupti.

Printre victime se numara femei si copii, a anuntat politia.

Imagini publicate pe retele de socializare arata cartiere intregi acoperite cu noroi, case avariate si oameni cautand supravietuitori sub daramaturi.


“Este o zona mare”, a explicat primarul din Mocoa, Jose Antonio Castro. „O mare parte dintre case au fost luate pur si simplu de avalansa (de noroi – n.r.), dar, cel mai important, oamenii au fost avertizati, cu suficient timp (inainte – n.r.) si au putut iesi, insa casele din 17 cartiere au fost, practic, rase de pe fata pamantului”, a adaugat el.

De asemenea, doua poduri au fost distruse.

Ploile abundente provoaca adesea alunecari de teren in tara din Anzi.

Aproximativ 1.100 de militari sunt implicati in eforturile de salvare

Ploile torentiale au inundat orasul Mocoa, aflat in sud-vestul tari, iar torentele de noroi si pietre au ingropat cartiere intregi si au obligat oamenii sa isi paraseasca locuintele.

Potrivit unui comunicat al armatei, cel putin 400 de oameni au fost raniti, iar alti 200 snt dati disparuti in capitala provinciei Putumayo.

Voluntari ai Crucii Rosii columbiene lucreaza ca familiile pentru a ajuta membrii sa se contacteze unul pe altul.

Numerosi copii se numara printre persoanele disparute. “Am pierdut un copil, este disparut, iar restul vedeti”, spune un locuitor. “Un copil mic, nu il gasim nicaieri”, adauga el.

Presedintele Juan Manuel Santos a declarat stare de urgenta in regiune si a mers la fata locului sa monitorizeze eforturile de salvare.


“Vom face tot ce este posibil sa ajutam. Mi se rupe inima”, spune el.

Aviatia militara columbiana a adus echipamente, apa si medicamente in zona afectata

Eforturile de cautare au continuat pe tot parcursul noptii.
Citeste si:
Delia, despre tragedia din Alpii italieni. Șase persoane au murit...
Delia, despre tragedia din...

“Eroii nostri vor ramane in zona tragediei pana cand se incheie situatia de urgenta”, se arata intr-un comunicat al armatei.

Directorul Unitatii Nationale pentru Managementul Riscului de Dezastre a declarat pentru AFP ca o treime din cantitatea de precipitatii normala pentru o luna a cazut intr-o singura noapte. Ploaia neobisnuit de abundenta a facut ca raurile sa iasa din matca.

“A fost o ploaie torentiala, a fost foarte puternica”, a povestit si Mario Usale, in varsta de 42 de ani, din Macao. El isi cauta socrul.

“Si soacra mea lipsea, dar am gasit-o in viata, la doi kilometri departare. Are rani la cap, dar este constienta”, a adaugat el.

Primarul din Mocoa, Jose Antonio Castro, le-a spus reporterilor ca orasul este “complet izolat”, fara curent electric sau apa. Propria sa casa a fost distrusa complet, iar noroiul este pana la nivelul acoperisului.

Citeste si:
Țara care a adoptat sinuciderea asistată medical
Țara care a adoptat...

Alunecarile de teren au lovit regiunea de mai multe ori in ultimele luni. In noiembrie, noua oameni au murit in orasul El Tambo, la circa 140 de kilometri distanta de Mocoa, intr-o alunecare de teren provocata de ploaia abundenta.

Cu mai putin de o luna inainte, o alta alunecare de teren s-a soldat cu mai multi morti la Medellin, 500 de kilometri mai la nord, scrie News.ro.

Iar in Peru, tara invecinata, peste 90 de persoane si-au pierdut viata de la inceputul anului din cauza ploilor abundente care au provocat alunecari de teren si inundatii.

Ploile torentiale au inundat orasul Mocoa, aflat in sud-vestul tari, iar torentele de noroi si pietre au ingropat cartiere intregi si au obligat oamenii sa isi paraseasca locuintele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.