Contributia Marii Britanii la securitatea europeana este “neconditionata”, a declarat ministrul de Externe Boris Johnson, negand ca Guvernul sau a facut o amenintare voalata de a reduce cooperarea in acest domeniul, in lipsa unui acord post-Brexit, relateaza Reuters.

“Consideram contributia istorica a Marii Britanii la adresa securitatii si stabilitatii Europei drept neconditionata”, a dat el asigurari in interviul publicat sambata de Le Figaro.

“Vom mentine aceasta contributie care este in beneficiul intregii Europei si lumii. Este in interesul nostru si in interesul celorlalti si speram ca aceasta va fi unul dintre aspectele cooperarii noastre profunde si speciale” cu UE, a adaugat seful diplomatiei britanice.

La randul sau, ministrul pentru Brexit David Davis a declarat joi ca formularea aleasa de premierul Theresa May in scrisoarea prin care a declansat oficial iesirea din UE nu este o amenintare.

“Este o afirmatie a faptului ca ar fi rau pentru ambii (Marea Britanie si UE – n.r.) (…) sa nu obtinem un acord. Este un argument pentru un acord”, a subliniat el.

In pofida acestor asigurari, formularea lui May a fost interpretata pe scara larga ca o amenintare voalata, pe ambele maluri ale Canalului Manecii.

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a declarat vineri ca efectele Brexit asupra cooperarii in domeniul apararii si al operatiunilor de securitate va fi minima. Ea a explicat ca se asteapta ca aceata cooperare intre Marea Britanie si Bruxelles sa continue, inclusiv prin intermediul NATO, scrie News.ro.

“Daca iesim din Uniunea Europeana fara un acord, pozitia este ca ar trebui sa facem comert in termenii Organizatiei Mondiale a Comertului. In termeni de securitate, un esec in ajungerea la un acord ar insemna ca ar fi slabita cooperarea noastra in lupta impotriva infractiunii si terorismului”, a scris May in scrisoarea trimisa lui Donald Tusk.

Negociatorul-sef al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a raspuns imediat subliniind ca „securitatea cetatenilor este un subiect mult prea serios” pentru a fi luat ostatic al negocierilor.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.