Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat miercuri presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters. In momentul in care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial.

In momentul in care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial. Premierul Marii Britanii, Theresa May, si-a inceput miercuri dupa-amiaza discursul din Camera Comunelor, notand ca scrisoarea i-a fost inmanata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, iar din acest moment ”Regatul Unit paraseste Uniunea Europeana”. May a precizat ca este vorba despre un moment istoric si ca nu poate exista o cale de intoarcere pentru Marea Britanie.

UPDATE 14:52 - Theresa May: "Regatul Unit paraseste Uniunea Europeana. Acesta e un moment istoric si nu poate exista o cale de intoarcere".

Premierul Marii Britanii, Theresa May, si-a inceput miercuri dupa-amiaza discursul din Camera Comunelor, notand ca scrisoarea a fost livrata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, iar din acest moment ”Regatul unit paraseste Uniunea Europeana”.

Acum cateva minute, la Bruxelles, reprezentantul permanent al Marii Britanii pe langa UE i-a inmanat din partea mea o scrisoare presedintelui Consiliului European, prin care este confirmata decizia Guvernului britanic de a invoca articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeana (...) In conformitate cu dorintele poporului, Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana. Acesta este un moment istoric dupa care nu mai exista o cale de intoarcere”, a declarat Theresa May.

De asemenea, ea a precizat ca de acum inainte natiunea va lua propriile decizii si isi va face propriile legi: ”Vom prelua controlul asupra lucrurilor care conteaza cel mai mult pentru noi”.

Theresa May a mai spus ca doreste ca Marea Britanie sa iasa ”mai puternica, mai echitabila mai deschisa ca niciodata” dupa Brexit.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Alegerile pe care le facem vor defini caracterul unei natiuni. Putem sa decidem ca aceasta sarcina este mult prea mare. Putem sa alegem sa ne intoarcem la trecut si sa credem ca asta nu se poate face. Sau putem sa ne uitam inainte cu optimism si speranta si sa credem in puterea de durata a spiritului britanic”, a sustinut premierul britanic, aratand ca va alege sa creada ca cele mai bune zile ale natiunii sunt in viitor.

Pentru ca am incredere ca avem perspectiva si planul potrivit pentru a folosi acest moment in construirea unei tari mai bune in Marea Britanie. Este sansa generatiei pentru a construi un viitor mai bun”, a aratat ea.

Theresa May a precizat ca parasirea blocului comunitar inseamna ca legile vor fi facute de acum inainte la Londra, Cardiff, Glasgow si Belfast si a promis inclusiv suplimentarea puterilor pentru administratiile regionale, dupa Brexit.

Theresa May: Marea Britanie paraseste UE, nu Europa

De asemenea, May a mentionat ca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana, dar nu si Europa, iar britanicii vor continua sa colaboreze cu europenii in probleme care tin de securitate si aparare, dupa retragerea din UE.
Citeste si:
Theresa May si-a anuntat demisia
Theresa May si-a anuntat demisia

Premierul May a mai precizat ca vrea ca Marea Britanie sa fie in viitor o tara care trece dincolo de frontierele Europei. ”Un parteneriat nou, special si profund cu Uniunea Europeana. Poate acum, mai mult ca niciodata, lumea are nevoie de valorile liberale si democratice ale Europei - valori pe care le impartaseste si Marea Britanie”, a declarat premierul in ropotele de aplauze ale parlamentarilor conservatori din Camera Comunelor.

Theresa May a mentionat ca vor exista, desigur, consecinte ale iesirii din UE, dar ea isi propune sa ofere poporului britanic un proces ordonat de Brexit. Premierul se bazeaza ca este atat in interesul Londrei, cat si al Bruxelles-ului sa existe un proces de retragere cat mai putin tensionat din UE.

Atunci cand instictele protectioniste sunt in crestere, Europa are responsabilitatea de a apara comertul liber. Un esec in apararea valorilor europene ar reprezenta o eroare costisitoare”, a mai spus premierul britanic, precizand ca britanicii nu vor incerca sa pastreze doar beneficiile unei apartenetei la blocul comunitar in timpul negocierilor pentru Brexit.

Citeste si:
Angajații de la aeroporturile din Marea Britanie au intrat în grevă
Angajații de la aeroporturile...

In acelasi timp, drepturile cetatenilor europeni reprezinta o prioritate pentru aceste negocieri intre reprezentantii Londrei si Bruxelles-ului.

Marea Britanie paraseste piata unica a Uniunii Europene

De asemenea, Theresa May a precizat ca vrea sa continue comertul cu tarile europene, dar britanicii vor parasi piata unica a UE. ”Intr-o lume din ce in ce mai instabila, noi trebuie sa avem cea mai apropiata cooperare de securitate posibila pentru a apara siguranta oamenilor nostri”.

Premierul Marii Britanii a declarat ca va reprezenta in urmatoarele luni fiecare persoana care locuieste in Marea Britanie, inclusiv pe cetatenii UE.

Atunci cand voi sta in urmatoarele luni la masa negocierilor, eu voi reprezenta fiecare persoana din intreaga Mare Britanie - tineri si batrani, bogati si saraci, din metropole, orasele, comune si sate. Si da, (n.r. ii voi reprezenta) pe acei cetateni ai UE care au transformat aceasta tara in acasa”.

Citeste si:
A curs sânge din bagajul unui român pe aeroportul din Liverpool
A curs sânge din bagajul unui...

May a spus ca este determinata sa obtina cel mai bun acord pentru toate persoanele care locuiesc in Regatul Unit: ”In timp ce ne confruntam cu oportunitatile care vor veni in aceasta calatorie importanta, valorile, interesele si ambitiile noastre comune pot si trebuie sa ne aduca impreuna. Cu totii vrem sa vedem o Mare Britanie mai puternica decat este astazi. Cu totii vrem o tara care este mai echitabila pentru ca toata lumea sa aiba o sansa la succes. Cu totii vrem o natiune care este sigura si ofera siguranta pentru copii si nepotii nostri”.

Planul Guvernului pentru Brexit vorbeste despre o tara cu adevarat globala, care va construi relatii cu vechi prieteni si cu noi aliati din intreaga lume.

Aceste ambitii ne voir uni, ca sa nu mai fim definiti de votul pe care l-am dat, ci de determinarea noastra de a transforma rezultatele intr-un succes. Noi suntem o uniune minunata de oameni si natiuni cu o istorie mandra si un viitor luminos. Si, acum ca decizia a fost luata de a parasi UE, noi trebuie sa ramanem impreuna”, este mesajul de unitate transmis de premierul May intr-o tara dezbinata in continuare de rezultatele referendumul de Brexit”, a adaugat premierul britanic.

Marea Britanie si UE au dat oficial startul Brexit

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat miercuri presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters. In momentul in care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial.

Presedintele Consiliului European a confirmat pe Twitter ca Marea Britanie l-a notificat oficial de invocarea Articolului 50, la noua luni dupa referendumul din 23 iunie.

Tusk a publicat si o fotografie cu momentul in care a primit scrisoarea semnata de premierul britanic Theresa May. Ulterior, el a scris pe Facebook: "Ce mai pot sa adaug? Deja ne este dor de tine (n.r de Marea Britanie). Nu exista niciun motiv sa ne prefacem ca aceasta este o zi fericita, nici pentru Bruxelles, nici pentru Londra. Nu e nimic de castigat din acest proces si ma refer aici la ambele parti".

Consiliul European va transmite scrisoarea tuturor statelor membre, desi expertii se asteapta ca Londra sa fi distribuit deja, si ea, cate o copie tarilor membre, in semn de curtoazie, relateaza Financial Times.

De asemenea, Tusk va pune in circulatie propuneri pentru linii de negociere, in termen de 48 de ore de la declansarea Brexit.

In urmatoarele saptamani, experti din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfectiona pana la summitul de la sfarsitul lunii aprilie.

Din echipa de negociere a Marii Britanii vor face parte Sir Tim Barrow, ministrul pentru Brexit Daivd Davis si secretarul permanent al Departamentului pentru Brexit. Lor li se va alatura, ca asistent, fostul ambasador al Marii Britanii in Brazilia, Alex Ellis, in prezent inalt oficial in Departamentul condus de Daivs.

In tabara UE, negocierile vor fi conduse de Michel Barnier si de Didier Seeuws, un diplomat belgian foarte respectat, care lucreaza in Consiliul European.

Dupa doi ani de negocieri, un acord pentru Brexit va trebui sa fie aprobat de majoritatea calificata a statelor membre. Nu este nevoie de un vot in unanimitate. Pe de alta parte, Parlamentul European are dreptul sa blocheze acordul, daca nu este de acord cu prevederile sale.

In Marea Britanie, May a promis sa acorde Parlamentului dreptul de a vota termenii acordului final, dar rezultatul votului este doar consultativ.

Criticii se plang ca exista riscul ca acest vot sa aiba loc atat de aproape de termenul limita, martie 2019, incat alesii sa nu aiba alta alegere decat sa aprobe acordul.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.