Autoritatile bieloruse au arestat sambata dupa-amiaza sute de persoane, inclusiv jurnalisti si activisti, in timpul protestelor izbucnite la Minsk fata de o asa-numita taxa pentru ”parazitii sociali” impusa impotriva somerilor de catre presedintele Lukasenko. Mii de persoane au sfidat interdictia impusa adunarilor publice si au ocupat strazile in marile orase bieloruse, scandand ”fascistii” in directia fortelor de ordine, transmite BBC.

In ultimele saptamani au existat proteste sporadice fata de taxa de 230 de dolari, pe care trebuie sa o plateasca toate persoanele neangajate de peste sase luni in Belarus.

Presedintele Lukasenko a insistat ca nu va abroga controversata taxa, care ar insufla disciplina in randul persoanelor neinteresate de munca.

Insa, opozitia sustine ca aceasta taxa ii pedepseste in mod nedrept pe oamenii care nu pot sa-si gaseasca un loc de munca in Belarus.

Organizatorii au denumit protestele ”Ziua Libertatii”, facand trimitere la natiunea bielorusa independenta care a rezistat doar sase luni dupa Primul Razboi Mondial.

In Minsk, marsul a avut loc cu ocazia aniversarii a 99 de ani de la proclamarea Republicii Populare Belarusa.

Protestatarii au incercat sa ocupe o artera principala din capitala bielorusa, dar inaintarea acestora a fost blocata de catre fortele de ordine, care au arestat sute de persoane, inclusiv jurnalisti care acopereau marsul din Minsk, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.