Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a intrecut masura atunci cand a comparat Guvernul de la Berlin cu nazistii, astfel ca nici el, nici alti oficiali nu mai sunt bine-veniti in Germania, a declarat marti un aliat al cancelarei Angela Merkel, Volker Bouffier. In replica, organizatorii turci ai mitingurilor din Germania au anuntat ca oficialii de la Ankara nu vor mai lua parte la evenimente de campanie inainte de referendumul din 16 aprilie.

“Destul este destul”, a declarat vicepresedintele Uniunii Crestin-Democrate, partidul lui Merkel. “Erdogan si Guvernul sau nu sunt bineveniti in tara noastra, iar acest lucru trebuie inteles acum”, a subliniat Bouffier pentru postul de radio DLF.

Presa germana a scris ca Erdogan intentioneaza sa viziteze Germania luna aceasta, pentru a face campanie pe langa cei 1,4 milioane de turc cu drept de vot, inainte de referendumul din 16 aprilie, ce ar urma sa ii consolideze prerogativele. Guvernul german nu a primit, insa, o cerere oficiala in acest sens.

Vicepresedintele CDU a atras atentia ca o astfel de vizita ar crea probleme de securitate

«Cineva care ne insulta astfel nu poate sa se astepte sa strangem mii de politisti sa il apere”, a avertizat el.

“Nu vom mai organiza evenimente cu oficiali guvernamentali turci inainte de referendum”, au anuntat, in replica, organizatorii mitingurilor turce din Germania, Uniunea Europeana a Democratilor Turci (UETD).

In ultimele zile, presedintele turc a acuzat mai multe tari europene de aplicarea unor practici ”naziste” prin interzicerea unor mitinguri pro-Erdogan la care urmau sa participe ministri de la Ankara. Printre tarile vizate de acuzatiile dure ale liderului turc se numara Germania si Olanda.

Presedintele Edogan a acuzat-o duminica pe Angela Merkel de aplicarea unor ”practici naziste” impotriva turcilor din Germania, scrie News.ro.

”Merkel, acum tu aplici practici naziste. Le aplici impotriv fratilor mei care locuiesc in Germania. Impotriva ministrilor si parlamentarilor mei care viziteaza Germania [...] Misiunea ta nu este sustinerea organizatiilor teroriste, ar trebui sa-i extradezi”, a declarat presedintele turc intr-un discurs tinut duminica la Istanbul.

In replica, Merkel a amenintat luni Turcia cu anularea tuturor mitingurilor pentru referendumul din 16 aprilie, inclusiv a celor autorizate deja, daca autoritatile de la Ankara vor continua comparatiile cu nazismul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.