Sase romani au fost condamnati in total la 47 de ani de inchisoare pentru jafuri in valoare de trei milioane de lire sterline, (aproape 3,5 milioane de euro) in Marea Britanie, in perioada noiembrie 2015-septembrie 2016.

Membrii gruparii, care locuiau in tabere si se deplasau cu biciclete, au furat ceasuri, inele si coliere in 11 jafuri, inclusiv la centrul comercial Bluewater din Kent si la Bicester Village, in Oxford.

”Academia romana de infractiuni” recruteaza barbati carora le impune un cod strict si ii antreneaza intr-o serie de tehnici precum evitarea urmaririi si intelegerea probelor criminalistice.

Au folosit o serie de strategii, inclusiv mersul cu bicicleta pana la locul infractiunii si izolarea unor portiuni de drum cu scopul de a reduce traficul si observatorii. Ridicau corturi, de obicei la trei-cinci kilometri de scena infractiunii si isi ardeau gunoiul pentru a evita sa lase probe ADN”, a precizat detectivul care s-a ocupat de caz.

Presa britanică subliniază ingeniozitatea metodelor folosite de hoți atunci când dădeau spargerile. De pildă, restricționau circulația și reduceau numărul posibililor martori izolând locul din preajma țintelor cu panglici, ca și cum ar fi fost în desfășurare lucrări industriale, sau provocau incendii la locul unde dădeau spargerile pentru a distrage atenția serviciilor de urgență. Intrau în magazine folosind un baros cu care spărgeau vitrinele, iar operațiunea se desfășura cu mare rapiditate. Se adăposteau apoi în corturi, la câțiva kilometri depărtare, și își îngropau dejecțiile ca să evite să lase urme de ADN, scrie Digi24.ro.

Patru dintre cei sase tineri - Bogdan Costel Neagu (24 ani), Vasile Daniel Cardos (26 ani), Silvu Ioan Acatrinei (20 ani) Andrei Florin Tifui (28 ani) - au a fost condamnati la opt ani si doua luni de inchisoare, Ioan Bucuresteanu (24 de ani), la opt de inchisoare, iar Ioachim Karp (19 ani) la sase ani si jumatate de inchisoare.

Cei sase romani i-au uimit pe anchetatori cu metodele de spargere

O filiala a Beaverbrooks a fost jefuita pe 10 martie 2016 la Hanley, in Stoke-on-Trent. Ceasuri in valoare de 400.000 lire sterline (peste 461.200 de euro) au fost furate in aceasta spargere.

Avem de-a face cu un grup de indivizi extrem de bine organizati si la curent cu probele criminalistice. Este vorba despre o grupare infractionala romana extrem de organizata care, multumita parteneriatului dintre toate fortele, a fost adusa in justitie”, a continuat detectivul, indemnand ca pedepsele sa fie ”un mesaj puternic” si subliniind ca Politia din Staffordshire si alte forte ”nu vor tolera asemenea infractiuni”.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

La mallul din Blackburn, infractorii au provocat avarii semnificative, croindu-si drum cu baroase si provocand un incendiu, dupa care au fugit cu o cantitate importanta de bijuterii scumpe.

Alt infractor urmeaza sa fie condamnat pe 28 martie.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.