Drapelul Romaniei a fost schimbat ultima oara in urma cu 27 de ani, dupa caderea comunismului. Astazi, se aseamana foarte mult cu cele ale altor doua tari, iar oficialii uneia dintre acestea, Ciad, sunt nemultumiti de foarte mult timp, conform relatarilor Wall Street Journal citate de Ziare.com.

The Wall Street Journal incepe un amplu articol despre asemanarea dintre cele doua steaguri cu referire la uriasul drapel tricolor creat luna trecuta de protestatari in fata Guvernului.

Dupa acest moment, fotografiile colorate de la fata locului au invadat retelele sociale pana in Sahara, noteaza autorul articolului, Drew Hinshaw.

Acesta subliniaza ca niciun organism mondial nu poate interveni atunci cand o tara are o problema cu steagul altei tari, cum are Ciadul cu cel al Romaniei. Pentru ca oamenii din aceasta tara central-africana au revendicat steagul Romaniei, care il are de 27 de ani.

Si tot de atunci aceasta tara izolata s-a plans in liniste ca Romania i-ar fi copiat drapelul. WSJ scrie ca politicienii romani erau constienti ca Ciadul deja folosea acelasi tricolor, atunci cand a fost adoptat la Revolutie. Mai mult, presedintele francez de atunci, Francois Mitterrand, a incercat sa convinga Romania sa nu adopte un steag similar cu al fostei colonii franceze pana in anul 1960.

Insa omologul sau roman, Ion Iliescu, sustinea atunci ca sunt lucruri mult mai importante de care politicienii trebuiau sa se ocupe.

In plus, e drept ca cele doua steaguri nu sunt perfect identice, din moment ce acela al Romaniei are nuanta albastru cobalt, iar cel al tarii africane albastru indigo. Si Andorra are steag similar, in timp ce un al patrulea, al Moldovei, are o stema pe el.

De altfel, presedintele moldovean Igor Dodon a propus, luna trecuta, schimbarea steagului tarii sale, insa s-a confruntat cu opozitie puternica din partea Parlamentului.

In schimb, Parlamentul Ciadului a protestat fata de aceasta situatie, iar unii experti in studiul steagurilor au acuzat Romania ca a furat drapelul. Chiar si asa, inca nu exista o organizatie mondiala autorizata sa intervina in astfel de situatii - cand cetatenilor unei tari nu le place steagul altei tari.

Citeste si:
Ungurii au mințit? FRF a întrebat UEFA. Răspunsul: „Considerăm că...
Ungurii au mințit? FRF a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.