Politia olandeza a folosit cai si tunuri cu apa pentru a dispersa manifestantii din fata Consulatului turc din Rotterdam, in timp ce autoritatile locale au expulzat un ministru turc, relateaza BBC News.

Peste 1.000 de oameni s-au strans in fata cladirii, in timp ce scandalul diplomatic dintre cele doua tari a inceput sa se adanceasca.

Manifestantii au aruncat cu sticle si au distrus masini ale politiei.

Ministrul turc al Familiei, Betul Sayan Kaya, a ajuns cu masina sambata la Consulat, inainte de un miting electoral. Ea a fost inmpiedicata sa intre in Consulat si ulterior a fost escortata la granita cu Germania, a anuntat sambata dimineata premierul olandez Mark Rutte.

El a subliniat ca tentativele de a gasi o “solutie rezonabila” la diferendele celor doua tari s-a dovedit “imposibila”. De asemenea, Rutte a descris sosirea lui Kaya la Rotterdam drept “iresponsabila”.

Olanda i-a interzis sambata dimineata avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu sa aterizeze la Rottterdam – cea mai recenta dovada a tensiunilor diplomatice generate intre Ankara si Occident de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor presedintelui.

“Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascisti”, a declarat presedintele turc in replica. “Puteti sa ii interziceti ministrului nostru de Externe sa zboare, dar, incepand de acum, sa vedem cum vor ateriza zborurile voastre in Turcia”, a adaugat el.

Potrivit DPA, Ankara ia in calcul posibilitatea de a le interzice diplomatilor olandezi accesul in Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe insarcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.

Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atentia cu lui Erdogan ca “intrece limita”.

Aproximativ 5,5 milione de turci traiesc in afara tarii, dintre care 1,4 milioane cu drept de vot numai in Germania. Iar sustinatorii presedintelui Erdogan vor sa ii atraga de partea lor.

Vizite ale ministrilor turci in diverse tari din Europa, organizate cu scopul de face campanie pentru tabara ”da” in referendumul cu privire la o sporire ale puterilor presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au provocat o nemultumire in aceste state.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

In concluzie, autoritatile din numeroase orase, mai ales germane, au anulat o serie de discursuri. Oficial, principalul motiv a fost riscuri de perturbare a ordinii si sigurantei publice.

Pe de alta parte, multi lideri europeni sunt ingrijorati de derivele autoritare ale presedintelui de la Ankara si nu sunt de acord cu o sporire si mai mare a prerogativelor sale, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.