Donald Trump acuza administratia Obama ca a interceptat comunicatii in birourile sale de din Trump Tower, la New York, inainte de alegerile de anul trecut, relateaza The Guardian, AFP si BBC News. Insa purtatorul de cuvant al fostul presedinte american, sustine ca Barack Obama nu a ordonat vreodata punerea sub supraveghere a vreunui cetatean american, noteaza AFP.

Presedintele Statelor Unite a scris sambata pe Twitter, la ora locala 5.35 (12.35, ora Romaniei), ”Teribil! Tocmai am descoperit ca Obama m-a «interceptat» in Trump Tower chiar inainte de victorie. Nu s-a gasit nimic. Asta este mccarthism!”, referindu-se la urmarirea activistilor si simpatizantilor comunisti in Statele Unite, in anii '50, condusa de senatorul republican Joe McCarthy.



Mesajul face parte dintr-o serie pe care presedintele le-a postat pagina sa de Twitter.

El a depus, de asemenea, eforturi pentru a-l apara pe Jeff Sessions, in contextul in care secretarul sau al Justitiei este criticat extrem de dur din cauza unor intalniri cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak in timpul campaniei in vederea alegerilor prezidentiale de la 8 noiembrie 2016.

”Prima intalnire pe care Jeff Sessions a avut-o cu ambasadorul rus a fost stabilita de adminsitratia Obama in cadrul unui program educativ pentru 100 de ambasadori”, a scris Trump. ”Proaspat lansat: acelasi ambasador rus care s-a intalnit cu Sessions l-a vizitat pe Obama la Casa Alba de 22 de ori, iar de patru ori numai anul trecut”, a adaugat el.

Trump nu ofera nicio alta informatie pentru a-si sustine acuzatia potrivit careia Obama a facut ”interceptari” la Trump Tower si era neclar pe ce informatii isi bazeaza acuzatiile.

El ii reproseaza fostului presedinte al Statelor Unite ca este o ”persoana raufacatoare (sau bolnava)”

Donald Trump a facut, de asemenea, o paralela cu scandalul Watergate - spionajul politic care a condus in 1974 la demisia lui Richard Nixon din functia de presedinte al tarii.
Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

De asemenea, seful statului american afirma ca un tribunal a refuzat sa elibereze un mandat in vederea unor interceptari, fara sa precizeze despre ce tribunal este vorba.

Presa americana scrie in ultimele saptamani ca FBI a cerut vara trecuta un mandat de la Tribunalul pentru supravegherea serviciilor de informatii straine pe teritoriul Statelor Unite (FISA), pentru a monitoriza membri ai echipei lui Trump suspectati de contacte cu oficiali rusi.

Mandatul a fost mai intai refuzat, dar a fost acordat in octombrie, potrivit presei

Insa acest lucru nu a fost confirmat vreodata in mod oficial si este neclar daca s-a ajuns la o ancheta completa.

Trump a catalogat presupusa interceptare ”o noua josnicie” si a apreciat ca ”acesta este Nixon/Watergate", referindu-se la cel mai notoriu scandal din 1972, care a condus la inlaturarea lui Nixon, dupa expunerea publica a unei retele de spionaj politic, sabotaj si mituire.
Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Trump este afectat de acuzatii cu privire la legaturi intre echipa sa de campanie si Moscova, in urma unui raport al serviciilor de informatii americane potrivit caruia rusii au fost implicati in atacuri cibernetice vizand sa-l ajute sa obtina victoria in alegeri.

Intr-o ultima intorsatura a acestui scandal, secretarul Justitiei Jeff Sessions a fost nevoit sa se retraga dintr-o ancheta cu privire la presupusa interferenta rusa.

Sessions a luat aceasta decizie ce presa a dezvaluit ca s-a intalnit cu ambasadorul rus in timpul campaniei, lucru pe care l-a dezmintit in audierile in vederea confirmarii sale in functia de secretar al Justitiei si procuror general, scrie News.ro.

Consilierul lui Trump pe probleme de securitate nationala Michael Flynn a fost nevoit sa demisioneze la patru luni dupa ce a intrat in functie, deoarece a indus in eroare Casa Alba cu privire la contactele sale cu Kisliak in timpul campaniei electorale. Ei ar fi discutat despre sanctiunile americane impuse rusilor.

Acuzatiile actualului presedintelui american sunt dezmintite

”Presedintele Obama ori vreun alt responsabil de la Casa Alba nu au ordonat vreodata supravegherea vreunui cetatean american”, a declarat Kevin Lewis, purtatorul de cuvant al lui Obama, intr-un comunicat succint.
Citeste si:
Convorbiri interceptate ale unor soldați ruși: „Mai întâi civilii...
Convorbiri interceptate ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.