Un articol euronews recomanda cititorilor sai 5 lucruri pe care europenii le-ar putea invata din Romania zilelor noastre.

1. Imaginea conteaza
Euronews noteaza ca odata cu protestele din Romania fata de OUG 13 si actiunile guvernului Grindeanu, lumea a realizat ca UE nu e doar despre Bruxelles sau Berlin. Europa este in primul rand despre oameni, despre puterea popoarelor.

Tot aici se reaminteste se despre faptul ca romanii au fost creativi si au folosit metode ingenioase prin care si-au aratat nemultumirea fata de conducatorii tarii, lucru care a dat o conotatie internationala manifestarilor din tara noastra.

2. Participarea civica si implicarea sociala chiar fac diferenta
Romania a aratat lumii intregi ca oamenii joaca in continuare un rol extrem de important in politica. Chiar de la sfarsitul lui ianuarie, trusturile de media internationale au inceput sa transmita direct din Bucuresti, mai arata Euronews prin vocea jurnalistei Gabriela Preda.

Intrebarea reala ramane insa daca manifestarile publice ale romanilor se vor constitui finalmente intr-o masura care sa ajute la educatia civica a cetatenilor si care sa lanseze un stimul pentru cei care au ignorat pana acum ceea ce se intampla in tara lor.

3. Transmiterea evenimentelor de la fata locului fara a le edita poate combate cu usurinta fenomenul "fake news"
Un lucru important pe care-l putem invata de la Bucuresti este ca efortul de a transmite informatia exact asa cum e pe orice canal posibil ajuta foarte mult la neutralizarea fenomenului de stiri false, mai scrie Euronews.

Jurnalisti si alte sute de oameni au ales sa comunice din ce in ce mai mult privind ceea ce se intampla in Piata Victoriei, asa ca au reusit sa transmita cea mai buna informatie: nefiltrata, adevarata si aproape in timp real.

4. E important sa nu uitam de ce s-a ajuns la proteste de strada
Un alt lucru important pe care l-am invatat este ca de-aici s-ar putea construi o poveste mult mai mare. Asadar, sa nu uitam ca din cele mai vechi timpuri ale Europei coruptia a fost o problema care a persistat.

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

In contextul actual european, e important sa vedem cum vor aborda liderii nationali si europeni aceasta problema si ce raspunsuri vor oferi la cerintele celor care-si striga nemultumirile in strada.

5. Oamenii au nevoie de noi modele de inspiratie

Desi DNA a facut o treaba foarte buna in a curata Romania de corupti, trimitand chiar un fost prim-ministru la inchisoare, oamenii din Piata spun ca nu vor accepta ca aceasta institutie sa comita abuzuri si vor protesta chiar si impotriva procurorilor anti-coruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.