Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi noaptea ca Uniunea Europeana ar trebui sa permita unor tari membre sa-si avanseze integrarea in anumite domenii, fara ca celalalte tari europene sa fie obligate sa adopte acelasi model de integrare in UE. Aceste propuneri s-ar putea regasi in ”Documentul Alb”, care v-a fi publicat saptamana viitoare la Bruxelles, transmite Reuters.

Ideea dezvoltarii unui bloc comunitar ”cu mai multe viteze” a fost prezentata de Juncker la o intalnire cu studentii belgieni din Louvain-la-Neuve.

Nu este pentru prima data cand un politician european prezinta ideea unei uniuni ”cu mai multe viteze”, care a reprezentat anterior un subiect aprins de dezbatere.

Dupa socul pe care il va provoca iesirea Marii Britanii, unele state ar putea sa opteze pentru avansarea suveranitatii comune in speranta cresterii eficientei finale a Uniunii Europene.

Insa, altii sustin ca tocmai aceasta iesire din blocul comunitar, precum si proliferarea formatiunilor nationaliste si eurosceptice, demostreaza antipatia europenilor cu privire la o integrare mai puternica.

”Nu mai exista acel moment in care putem sa ne imaginam ca facem cu toti acelasi lucru... impreuna. Si nu ar trebui ca aceia care isi doresc sa avanseze mai rapid sa poata sa faca asta fara sa deranjeze alte tari membre, punand in picioare o structura mai stabila si deschisa pentru toata lumea?”, a declarat presedintele Comisiei Europene conform News.ro.

Cancelarul Angela Merkel a vorbit in urma cu trei saptamani despre o Uniunea Europeana ”cu mai multe viteze”, intrucat o parte din tarile fondatoare vor sa lanseze dezbaterea unei asemenea reforme la nivelul UE.

Insa, tarile mai sarace sunt ingrijorate de ideea ca un bloc comunitar ”cu mai multe viteze” ar genera si mai multe tensiuni si ar risca sa blocheze progresul facut spre atingerea prosperitatii Europei Occidentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.