Ministerul polonez al Apararii a facut cunoscut miercuri ca, din 2015, a "inlocuit 90% dintre responsabilii in posturile de comandament din cadrul statului-major" al fortelor armate, transmite AFP.

Ministerul nu a precizat in comunicatul sau numarul generalilor care au parasit armata, obiectul unei vaste reforme lansate de conservatorii nationalisti, la putere in Polonia din 2015. Ministrul apararii, Antoni Macierewicz, a anuntat deja ca aceasta reforma trebuie sa subordoneze diferitele forte armate direct ministerului sau.

Polonia, membra a NATO, dispune in prezent de o armata profesionista alcatuita din 106.000 de soldati, fata de 96.000 in 2015, potrivit ministerului.

Generalul Mieczyslaw Gocul, fost sef al statului-major, si-a anuntat demisia la 27 ianuarie. Retragerea sa a fost urmata de cea a generalului Miroslaw Rozanski, sef al comandamentului interarme, si a generalului Adam Duda, responsabil cu achizitiile de armament.

Generalii Leszek Surawski si Jaroslaw Mika au fost numiti la conducerea statului-major si, respectiv, a comandamentului interarme, transmite Digi24 care citeaza Agerpres.

Opozitia liberala a criticat aceste demisii in serie, intr-un moment in care Polonia gazduieste pe teritoriul sau un important contingent de forte americane si ale NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.