Amnesty International a anuntat miercuri dimineata ca limbajul ”otravitor” si plin de ura utilizat de unii politicieni, inclusiv de catre presedintele american Donald Trump, pune in pericol populatiile vulnerabile si contribuie in general la construirea unei lumi mai periculoase, transmite DPA.

Secretarul General al Amnesty International a notat ca anul trecut ”a castigat importanta globala utilizarea cinica a unei naratiuni a blamarii de tipul noi versus ei... iar asta nu s-a mai intamplat din 1935”.

”Alegerea lui Trump a urmat unei campanii in care acesta a facut adeseori declaratii marcate de dezbinare si a promis politici care se dovedesc nefavorabile pentru drepturile omului”, a precizat Salil Shetty.

Intre timp, atat fortele guvernamentale, cat si gruparile armate, au torturat populatiile civile in numeroasele zone de conflict ale lumii, in vreme ce liderii globali nu au reusit sa gaseasca un raspuns adecvat la criza refugiatilor.

Amnesty precizeaza ca ideile fundamentale despre demnitatea umana si egalitate au ajuns sub asalt in ultimul an, in special ca urmare a unei ”campanii masive lansate de guvernele din intreaga lume pentru a reduce la tacere disidentii”, precum si ca urmare a operatiunilor frecvente de bombardare a spitalelor din Siria si Yemen.

De asemenea, raportul anual catalogheaza acordul privind reducerea migratiei semnat de Bruxelles si Ankara drept ”o marturie a dorintei blocului comunitar de a ignora drepturile si conditiile de viata pentru acesti refugiati doar pentru a urmari o serie de interese politice”

In Europa, teama de terorism a condus la implementare unor masuri considerate in trecut ca fiind exceptionale, dar care au devenit in scurt timp o parte normala a legislatiei penale in mai multe state europene.

Franta si Marea Britanie permit in acest moment impunerea unui arest la domiciliu doar pe baza informatiilor colectate de catre serviciile de securitate din cele doua tari.

De asemenea, o noua lege britanica a supravegherii a facut un pasa important spre o realitate unde dreptul la intimitate nu mai este recunoscut, scrie News.ro.

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

Marea Britanie, Franta, Rusia si Statele Unite - adica patru din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite - sprijina in mod activ forte responsabile pentru grave incalcari ale drepturilor umane in razboaiele din Siria, Yemen, Libia si Irak.

Amnesty noteaza inclusiv aparitia unui trend al ”anti-drepturilor, al retoricii rasiste si discriminatorii” in America.

Insa, organizatia a semnalat si o serie de schimbari pozitive, in ceea ce priveste miscarile pentru drepturile omului din Africa si munca voluntarilor care au participat la salvarea refugiatilor din Marea Mediterana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.