Lidera de extrema-dreapta din Franta Marine Le Pen este favorita pentru a castiga primul tur al alegerilor prezidentiale din luna aprilie, arata un sondaj publicat joi, in timp ce un alt studiu sugereaza ca va pierde in al doilea tur in fata candidatului de centru Emmanuel Macron, relateaza Reuters.

Potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactiv pentru turul de scrutin din 23 aprilie o crediteaza pe Le Pen, care conduce partidului antiimigranti si eurosceptiv Frontul National, cu 24% din intentiile de vot.

Pe a doua pozitie se afla Macron, cu 21% din intentiile de vot, scrie News.ro.

Francois Fillon, care in urma cu doua saptamani era favorit sa castige alegerile, dar ale carui sanse au scazut semnificativ in urma scandalului angajarilor fictive, ar urma sa obtina 19% din voturi, potrivit sondajului.

Autorii sondajului au plecat de la premisa ca Francois Bayrou, de centru, va candida. Acesta este creditat cu 5% din intentiile de vot.

Bayrou nu si-a anuntat oficial candidatura, iar daca decide sa nu se inscrie in cursa, alegatorii sai se vor orienta, probabil, catre Macron sau Fillon.

Alte doua sondaje publicate miercuri au creditat-o pe Le Pen cu un avantaj similar in primul tur de scrutin, dar au anticipat ca fostul bancher de investitii o va invinge in al doilea tur de scrutin. Macron ar urma sa obtina 63% din voturi, iar Le Pen are 37%.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.