Guvernul Romaniei si-a retras ordonanta de urgenta care dezincrimineaza unele infractiuni de coruptie, dupa cinci zile de proteste, relateaza Reuters, Deutsche Welle, BBC, AFP si The Associated Press.

Reuters transmite ca Guvernul Romaniei va abroga ordonanta care dezincrimineaza fapte de coruptie, citandu-l pe premierul Sorin Grindeanu, care a facut anuntul in timp ce 140.000 de oameni protestau la o aruncatura de piatra de biroul sau. ”Vom organiza o sedinta extraordinara duminiza pentru a abroga, retrage, anula ordonanta, intelegeti, si a gasi o cale legala de a ne a sigura ca nu va intra in vigoare”, a declarat premierul intr-un discurs televizat din biroul sau de la Guvern.

Anterior, agentia a citat anuntarea abrogarii de catre Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, o formatiune care face parte din coalitia de guvernare alaturi de PSD. ”Asta (se intampla) deoarece nu avem nimic de ascuns”, a declarat el pentru un post de televiziune.

AFP adauga ca sute de mii de persoane au protestat zilnic, de la adoptarea acestui text, marti.

Deutsche Welle scrie ca Guvernul roman a retras ordonanta despre care critici au spus ca legaliza unele forme de corptie.

Aceasta decizie nu era ”complet neasteptata”, in contextul in care premierul PSD Sorin Grindeanu a declarat anterior ca Guvernul ar putea sa o retraga, adauga postul german.

Mii de persoane au iesit sambata in strada, in Romania, a cincea zi la rand, pentru a protesta fata de legislatia care dezincrima abuzuri, scrie DW.

BBC relateaza ca Guvernul a anuntat ca va retrage ordonanta controversata care ar fi dezincriminat infractiuni de coruptie. Premierul Grindeanu a declarat sambata ca aceasta va fi abrogata intr-o sedinta de Cabinet.

Zeci de mii de romani au protestat zile la rand fata de aceasta legislatie, care ar fi permis eliberarea unor oficiali din inchisoare, scrie postul britanic.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

UE a indemnat Bucurestiul sa nu anuleze progresele inregistrate in lupta impotriva corptiei, adauga BBC.

Al Jazeera
transmite ca Guvernul a anuntat ca va abroga ordonanta controversata dupa cinci zile de protest in intreaga tara.

”Maine (duminica), vom organiza o reuniune pentru a abroga ordonanta”, a declarat Sorin Grindeanu intr-o conferinta de presa, citat de postul panarab. ”Nu vreau sa divid Romania. S-ar putea imparti in doua”, a adaugat el.

David Chater de la Al Jazeera transmite de la demonstratia de la Bucuresti ca vestea a fost primita cu bucurie de cei aproximativ 70.000 de protestatari din centrul capitalei, scrie News.ro.

The Associated Press
scrie ca Grindeanu a anuntat pentru duminica abrogarea textului contestat, care a provocat cele mai ample proteste in Romania de la caderea comunismului, in 1989.

Citeste si:
USR va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică...
USR va sesiza Comisia...

Grindeanu a anuntat insa ca propunerea va fi trimisa sa fie dezbatuta in Parlament, o decizie care nu este susceptibila sa-i calmeze pe protestatari, avand in vedere ca ei cer ca initiativa sa fie anulata.

”Nu vreau sa impart Romania... Romania pare in acest moment rupta in doua”, a spus Grindeanu citat de AP.

Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte saptamana viitoare asupra masurii, adauga agentoia americana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.