Presedintele Donald Trump, alaturi de Rusia, China si Islamul radical se numara printre amenintarile la adresa europenilor, avertizeaza Donald Tusk, presedintele Consiliului European, potrivit Reuters.

Fostul premier polonez conservator avertizeaza, intr-o scrisoare trimisa liderilor nationali inainte de un summit pe care il va prezida la Malta, vineri, pentru a pregati viitorul Uniunii dupa iesirea Marii Britanii din Blocul comunitar, ca UE se confrunta in prezent cu una dintre cele mai mari provocari din istoria sa de 60 de ani, motiv pentru care indeamna europenii sa fie uniti pentru a evita sa fie dominati.

De asemenea, Tusk atrage atentia asupra amenintariloe extrene, si anume o "China indrazneata", "politica agresiva a Rusiei" fata de vecinii sai si "Islamul radical" care alimenteaza anarhia din Orientul Mijlociu si Africa.

Acestea, alaturi de "declaratiile ingrijoratoare ale noii administratii americane ne fac viitorul imprevizibil", a mai spus el.

"Dezintegrarea Uniunii Europene nu va conduce la restaurarea unei suveranitati depline, mitice, a statelor sale membre, ci la dependenta lor reala, bazata pe fapte, de marile super-puteri: Statele Unite, Rusia si China. Numai impreuna putem fi complet independenti", le-a scris Tusk liderilor.

"Prin urmare, trebuie luate masuri revendicative si spectaculoase care sa schimbe emotiile colective si sa reinvie aspiratia de a ridica integrarea europeana la urmatorul nivel", sustine Tusk, ale carui declaratii se numara printre cele mai dure la adresa presdintelui Trump.

Citeste aici scrisoarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.