Un test al unei rachete britanice Trident, ce poate transporta incarcatura nucleara, efectuat in largul Floridei, a esuat, iar racheta s-a indreptat spre continentul american, scrie The Sunday Times, citat de Reuters.

Un inalt oficial din Marina britanica spune ca racheta lansata de pe un submarin a luat-o la un moment dat in directia gresita, spre SUA. Guvernul britanic ar fi acoperit acest incident, Executivul temandu-se ca ar distruge credibilitatea programului britanic de descurajare nucleara.

Acesta a fost singurul test al unei rachete britanice cu capacitate nucleara din ultimii patru ani si a avut loc cu putin inainte ca Theresa May sa devina premier, dupa ce majoritatea britanicilor au votat pentru iesirea din UE.

Invitata duminica la BBC, Theresa May a refuzat in repetate randuri sa raspunda daca era la curent cu esecul testului cand s-a adresat Parlamentului in timpul dezbaterii.


Parlamentul, care in 2007 a fost a fost de acord cu principiul de a inlocui sistemul, a votat anul trecut pentru constructia a inca patru submarine, pentru a se asigura ca Londra are suficiente arme nucleare.

Rachetele Trident au fost testate numai de cinci ori in ultimul secol, deoarece costa peste 21 de milioane de dolari una.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.