Domnitor pentru 22 de ani in Gambia, Yahya Jammeh, care a refuzat sa accepte infrangerea electorala luna trecuta, a fost de acord sa mearga in exil

Declaratia a fost facuta vineri de catre un consilier al noului presedinte Adama Barrow, dar discutiile pentru finalizarea acordului nu erau inca incheiate.

Yahya Jammeh, presedintele Gambiei in exercitiu, a anuntat sambata la televiziunea de stat ca va parasi puterea, dupa discutii de ultima ora cu mediatorii internationali si sub amenintarea unei interventii militare vest-africane, potrivit AFP. „Am decis astazi sa parasesc conducerea acestei mari natiuni, cu o infinita gratitudine fata de toti gambienii”, a declarat Yahya Jammeh, potrivit libertatea.ro.


Yahya Jammeh a refuzat sa accepte rezultatele alegerilor din 1 decembrie

Decizia presedintelui de a tine cu dintii de putere l-a fortat pe castigatorul de drept al alegerilor sa fuga in Senegal, iar zeci de mii de persoane i-au urmat exemplul si au trecut granita pentru a evita o posibila criza politica, sociala, economica si militara in mica natiune din vestul Africii.

Tarile vecine au incercat sa obtina sprijinul Natiunilor Unite pentru o interventie militara, care sa-l elimine de la putere pe Yahya Jammeh. Acesta a condus natiunea cu o mana de fier inca de la preluarea puterii in urma puciului militar din 1994.

Intre timp, mii de turisti britanici si olandezi sunt evacuati din mica natiune africana, care reprezinta o destinatie turistica populara in randul europenilor.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.